МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧИШЋЕЊЕ „ВИКИПЕДИЈЕ”

Лого (Википедија)

„Википедија” је почела велику акцију чишћења чланака. Циљ је смањење броја непотпуних и почетничких чланака. „Википедија”, слободна енциклопедија, даје прилику сваком да буде уредник садржаја без обзира на године и ниво образовања. Међутим, поставља се питање од чега зависи хоће ли ти текстови бити објављени и ко их проверава.

„Те измене се свакако прате на неки начин. Постоје ,патролери᾽, администратори, постоје они људи који могу сами као обични уредници да укажу на неку грешку или одмах исправе ту грешку у чланку”, објашњава Ивана Мађаревић, менаџер пројекта и заједнице „Викимедија Србија”. Ове акције су веома значајне јер садржај бива исправљен и допуњен, а утичу и на то да се људи повезују, мотивишу и међусобно уче једни од других.

Сваки чланак се бодује и уредници на крају сакупљају бодове. Важно је напоменути да не постоји материјална стимулација. Писци чланака могу добити споменицу или онлајн значку, што њима веома значи јер све то раде волонтерски. Тренутно српски садржај на „Википедији” уређује око 800 уредника. Акција чишћења чланака траје до 7. октобра.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар