MEĐU IZMEĐU

ČOVEK BEZ VLASTITOG UMA

317 pregleda

Ian Pirson je uveren da će već kroz trideset godina biti moguće preneti složene mogućnosti našeg mozga u neku od jedinica za čuvanje podataka.

Dr Ian Pirson važi za jednog od najuspešnijih svetskih futurologa, s čak 85 odsto uspešnih predviđanja u proteklih petnaestak godina, pa ne čudi što ga brojni izvori i mediji uvažavaju.Ovo su prognoze koje bi po mogle da se ostvare do 2050. godine.

Tako bi 99 odsto mozga bilo pripojeno na neku
vrstu kolektivne mreže koja bi procesuirala
podatke i ubrzavala kognitivne performanse.

Pirson je uveren da će već kroz trideset godina biti moguće preneti složene mogućnosti našeg mozga u neku od jedinica za čuvanje podataka.To će biti samo završnica uspešne saradnje sa robotima. Naime, ljudi će sebi dodavati gadžete za poboljšavanje inteligencije, kapaciteta sećanja i osećaja.

Pitanje je jedino hoće li to biti ostvareno fizičkom nadogradnjom ili bežičnim putevima.Tako bi 99 odsto mozga bilo pripojeno na neku vrstu kolektivne mreže koja bi procesuirala podatke i ubrzavala kognitivne performanse.

Taj protok informacija osiguravao bi i mogućnost prenosa svesti, čak i za one koji se nisu na vreme osigurali – pa će eventualni finansijski aspekt transfera biti prepušten i naknadnim intervencijama.U prevodu –ako se sami ne prenesete, možda to učine vaši najbliži, kolege ili država.

Androidi će biti potrošna roba i njihov kvalitet uz fizičke atribute generisaće i cenu.Ko će biti vlasnik svesti, takođe je interesantno pitanje.Pirson zaključuje da u budućnosti više nećemo biti vlasnici vlastitog uma, ako se odlučimo za učestvovanje u mreži.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar