MEĐU IZMEĐU

ČOVEK KOJI JE DOVEO MENSU

743 pregleda

Najzaslužniji za dolazak Mense u našu zemlju je Stanko Stojiljković, glavni urednik ondašnje i sadašnje „Galaksije”. Specijalna plaketa s natpisom „Mensa Srbije zahvaljuje Stanku Stojiljkoviću za izvaredan doprinos formiranju Mense na prostorima bivše Jugoslavijedodeljena mu je prvog avgusta u Starom dvoru, na svečanom otvaranju petodnevnpg skupa članova sa svih meridijana. Prestižno priznannje uručila mu je Aleksandra Borović, predsednidža Mense Srbije.

U Beogradu je, naime, od prvog do petog avgusta organizovano prvo okupljanje članova iz cele Evrope (EMAG) u našoj zemlji. A pre tri decenije je, upravo, „Galaksija”upriličila prvu dobrovoljnu proveru inteligencije u jednoj socijalističkouj zemlji. Od 900 prijavljenih svih uzrasta (bilo je, čak, maloletnika koje su dopratili roditelji), uslov da postanu članovi Međunarodne Mense ispunilo je ih 350 (kvocijent inteligencije iznad 149 po Katelovoj lestvici). Taj događaj se smatra početkom postojanja Mense Srbije, koja se najpre zvala Mensa Jugoslavije.

Međunarodno udruženje Mensa ssnovali su ga 1946. godine u Engleskoj  australijski advokat Roland Beril i engleski naučnik dr Lanselot Vers, sciljem da razvija ljudsku inteligenciju na dobrobit celog čovečanstva. Mensa Srbije se diči sa više od hiljadu članova, a procenjuje se da u našoj zemlji oko 7.500 ljudi ima natprosečnu inteligenciju. Stanka Stojiljkovića su, inače, prijatelji u šali prozvali „čovekom koji je doveo Mensu”.

Slike sa i druženja Mensijanaca u Skupštini grada pogledajte OVDE.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Mensa je po svojoj formaciji i načinu delovanja sekta loših namera, koja pruža usluge u vidu davanja informacija obaveštajnim agencijama i kompanijama. Niko u ovom izopačenom svetu nije altruista po zanimanju, već se uvek negde iza zavese kuju i realizuju podle i skrivene namere onih koji žele ostati anonimni. Ko neće da razmišlja svojom glavom dubinski ili ne može iz više razloga, onda se može reći za takvog da je postao dobar zalogaj za predatore koji kontrolišu svet, i tu nema mesta nikakvim dilemama i raspravama. Sve je već unapred isplanirano do najsitnijih detalja.

Ostavite komentar