МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ДОВЕО МЕНСУ

Станко Стојиљковић и Александра Боровић

Најзаслужнији за долазак Менсе у нашу земљу је Станко Стојиљковић, главни уредник ондашње и садашње „Галаксије”. Специјална плакета с натписом „Менса Србије захваљује Станку Стојиљковићу за изваредaн допринос формирању Менсе на просторима бивше Југославиједодељена му је првог августа у Старом двору, nа свечаном отварању петодневнпг скупа чланова са свих меридијана. Престижно признанње уручила му је Александра Боровић, председниџа Менсе Србије.

У Београду је, наиме, од првог до петог августа организовано прво окупљање чланова из целе Европе (EMAG) у нашој земљи. А пре три деценије је, управо, „Галаксија”уприличила прву добровољну проверу интелигенције у једној социјалистичкоуј земљи. Од 900 пријављених свих узраста (било је, чак, малолетника које су допратили родитељи), услов да постану чланови Међународне Менсе испунило је их 350 (квоцијент интелигенције изнад 149 по Кателовој лествици). Тај догађај се сматра почетком постојања Менсе Србије, која се најпре звала Менса Југославије.

Међународно удружење Менса ссновали су га 1946. године у Енглеској  аустралијски адвокат Роланд Берил и енглески научник др Ланселот Верс, сциљем да развија људску интелигенцију на добробит целог човечанства. Менса Србије се дичи са више од хиљаду чланова, а процењује се да у нашој земљи око 7.500 људи има натпросечну интелигенцију. Станка Стојиљковића су, иначе, пријатељи у шали прозвали „човеком који је довео Менсу”.

Слике са и дружења Менсијанаца у Скупштини града погледајте ОВДЕ.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Менса је по својој формацији и начину деловања секта лоших намера, која пружа услуге у виду давања информација обавештајним агенцијама и компанијама. Нико у овом изопаченом свету није алтруиста по занимању, већ се увек негде иза завесе кују и реализују подле и скривене намере оних који желе остати анонимни. Ко неће да размишља својом главом дубински или не може из више разлога, онда се може рећи за таквог да је постао добар залогај за предаторе који контролишу свет, и ту нема места никаквим дилемама и расправама. Све је већ унапред испланирано до најситнијих детаља.

Оставите коментар