EKOSOFIJA

ČOVEKOVI (NE)LJUBIMCI

970 pregleda

Tipično ljudsko domaćinstvo uključuje predstavnike otprilike sto vrsta insekata, pauka i drugih zglavkara, a prema novoj studiji, nema mnogo toga što možemo učiniti.

Prosečni ljudski dom neizbežno sadrži predstavnike više stotina vrsta insekata. Većina njih je bezopasna, a neki mogu biti i korisni.

Iako verujemo da je u našem odsustvu kuća prazna, to zapravo nije tačno. Tipično ljudsko domaćinstvo uključuje predstavnike otprilike sto vrsta insekata, pauka i drugih zglavkara, a prema novoj studiji, nema mnogo toga što možemo učiniti.

Njihovo prisustvo ne treba nužno da nas brine. Mnogi nam u dom uđu slučajno, kažu istraživači, a vrlo mali broj njih izaziva probleme. Većina je bezopasna, a neke vrste čak mogu biti i od pomoći. Višegodišnje istraživanje pokazuje da su insekti živeli u ljudskim naseljima i pre 20 000 godina, a kako pokazuju studije, i dalje žive sa nama bez obzira na to koliko su nam čisti domovi.

Više insekata i zglavkara pronađeno
je u prostorijama sa tepisima nego u
sobama sa golim podovima i većim
brojem prozora i vrata.

„Mi upravo istražujemo kako dom koji stvaramo za sebe tako kompleksno postaje zatvoreno stanište za bube i druge oblike života”, kaže Miša Leong, vodeći autor istraživanja sa Kalifornijske akademije nauka.

Noćna mora: stenica (Vikipedija)

Bube, koje često gledamo kao uljeze, mogu biti i korisne. Osim što podstiču mikrobiološku raznovrsnost koja, kako istraživači navode, može ojačati ljudski imunološki sistem, neke vrste „malih kućnih cimera” imaju i druge korisne uloge. Kućni pauci, na primer, jedu razne štetočine poput muva, moljaca i komaraca.

Insekti su prisutni i u najčistijim
domovima. Urednost tu ne igra
značajnu ulogu, kao ni prisustvo pasa,
mačaka, ostalih kućnih ljubimaca.

„Iako ideja o insektima u kući izaziva nelagodnost, bube u izvesnom smislu mogu doprineti našem zdravlju”, kaže Trautvejn. Sve je više dokaza da su neke moderne bolesti ljudi povezane sa nedovoljnom izloženošću mikroorganizmima, a insekti mogu doprineti širenju te mikrobiološke raznovrsnosti u zatvorenom prostoru.

Za potrebe nove studije, istraživači su ispitali 50 domaćinstava u Severnoj Karolini, prikupivši otprilike 10 000 uzoraka iz 554 prostorije.

U domovima su najčešće muve, potom bube, pauci, mravi, pčele, ose i različite vrste vaši. Bube su pronađene na svim spratovima kuća i u svim tipovima soba, rekli su istraživači. Prema navedenoj studiji, objavljenoj u časopisu „Sajentifik riports”, insekti su prisutni i u najčistijim domovima. Urednost tu ne igra značajnu ulogu, kao ni prisustvo pasa, mačaka, ostalih kućnih ljubimaca.

Čest gost: pauk (Vikipedija)

Takođe, ljudsko ponašanje minimalno utiče na to koji od insekata će biti najzastupljeniji u domu. Ipak, neka pravila su delimično utvrđena. Čini se da insekti preferiraju niže spratove i podrume, kao i velike sobe. Više insekata i zglavkara pronađeno je u prostorijama sa tepisima nego u sobama sa golim podovima i većim brojem prozora i vrata.

U svakoj vrsti prostorije istraživači su pronašli „složenu ekološku strukturu predatora i plenaˮ, sa ključnim ulogama insekata i zglavkara.

„Mnogi od zglavkara koje smo pronašli očigledno su u domove ušli slučajno (na primer, sa rezanim cvećem), jer ipak, prirodno ne pripadaju zatvorenom prostoru”, kažu istraživači. Velika većina nisu bile štetočine već, kako navode, „miroljubivi stanovnici”.

(Maja Stojanović, RTS) 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar