MEĐU IZMEĐU

CRNA GORA U DIMU DUVANA

251 pregleda
Prva na svet (Vikipedija)

Crna Gora je država sa najvećom konzumacijom duvana po glavi stanovnika u svetu i jedna od retkih zemalja kod kojih se beleži skok u broju onih koji koriste duvan, navode u saopštenjima organizacije „Juventas” i Centar za monitoring i istraživanje.

„Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je od 2012. godine povećan broj pušača za 4,4 odsto i da je znatno povećana zastupljenost pušenja među decom – petnaestogodišnjacima, koja sada iznosi oko 11 odsto. Za pet godina, udvostručio se broj 15-godišnaka koji koriste duvan, što nam govori da je celi prosvetni i zdravstveni sistem omanuo u prevenciji pušenja”, ocenili su u „Juventasu” i Centru za monitoring i istraživanje, prenosi RTCG.

(Izvor RTS)


Pušač (ilustracija)

Kako su naveli, zbog toga bi crnogorska Vlada trebalo da primeni preventivne programe ograničavanja pušenja.
Ove dve organizacije podsetile su da Svetska zdravstvena organizacija smatra da bi smanjenje prevalence pušenja sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, odnosno šest odsto ukupnog broja stanovništva, dok bi, kako su objasnili, samo nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mestima moglo da košta Crnu Goru 10.514 života.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar