МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЦРНА ГОРА У ДИМУ ДУВАНА

Прва на свет (Википедија)

Прва на свет (Википедија)

Црна Гора је држава са највећом конзумацијом дувана по глави становника у свету и једна од ретких земаља код којих се бележи скок у броју оних који користе дуван, наводе у саопштењима организације „Јувентас” и Центар за мониторинг и истраживање.

„Истраживање из 2017. године показало је да је од 2012. године повећан број пушача за 4,4 одсто и да је знатно повећана заступљеност пушења међу децом – петнаестогодишњацима, која сада износи око 11 одсто. За пет година, удвостручио се број 15-годишнака који користе дуван, што нам говори да је цели просветни и здравствени систем омануо у превенцији пушења”, оценили су у „Јувентасу” и Центру за мониторинг и истраживање, преноси РТЦГ.

(Извор РТС)


Пушач (илустрација)

Како су навели, због тога би црногорска Влада требало да примени превентивне програме ограничавања пушења.
Ове две организације подсетиле су да Светска здравствена организација сматра да би смањење преваленце пушења сачувало животе 37.522 грађана Црне Горе, односно шест одсто укупног броја становништва, док би, како су објаснили, само неспровођење одредби о забрани пушења на јавним местима могло да кошта Црну Гору 10.514 живота.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар