MEĐU IZMEĐU

„CRNA KUTIJA” SUDNJEG DANA

265 pregleda
earthsblackbox.com

Snimaće kako naša civilizacija samu sebe vodi u propast zbog klimatskih promena.

Može li metalni monolit veličine gradskog autobusa, koji snima kako čovečanstvo utiče na klimatske promene, doista promeniti smjer politike i spasiti planetu?Neuništiva crna kutija” biće izgrađena na granitnoj površini na zapadnoj obali Tasmanije u Australiji početkom 2022. godine. Njena uloga biće da snimi svaki korak čovečanstva” ka klimatskoj katastrofi, što će omogućiti zapis budućim civilizacijama koje bi na temelju istog mogle razumeti šta je uzrokovalo nestanak naše civilizacije, prenosi australijska televizija ABC.Pomenuti projekat predvodi kompanija za marketinško komuniciranje Clemenger BBDO, u saradnji s naučnicima saUniverziteta Tasmanija i trenutno se nalazi u takozvanoj beta fazi, a podaci u vezi koracima koji vode ka klimatskoj katastrofi već se prikupljaju na internetskoj stranici tog projekta.

Crna kutija” biće, zapravo, monolit veličine gradskog autobusa napravljen od 7,5 santimetara debele čelične oplate sa solarnim panelima na vrhu. Unutar monolita biće smešteni diskovi za skladištenje podataka, koji će prikupljati podatke vezane za klimatske promene, poput količine ugljen-dioksida u atmosferi i prosečnih temperatura. Osim toga, koristeći algoritam, pretraživaće internet za objave na društvenim mrežama i vesti vezane za klimatske promene.

Kreatori projekta procenjuju da će memorija u diskovima biti popunjena u narednih 30 do 50 godina, stoga planiraju da prošire kapacitet da omoguće dugoročnije rešenje: Nije sasvim jasno kako bi se taj objekat održavao, odnosno kako bi njegovi solarni paneli trebalo da se menjaju pre propasti čovečanstva, koliko će se dobro držati diskovi za čuvanje podataka nakon decenija u pogonu i koliko će sam monolit biti otporan na vandalizam i sabotažu. Naime, njegov položaj na osami, nekoliko sati udaljenosti od najbližeg većeg grada, jedno je od sredstava odvraćanja, no hoće li to biti dovoljno?Drugo pitanje koje se nameće jesta da li je li to samo jako pametan marketinški potez ili će od tog projekta biti opipljive koristi.

Mozgovi koji stoje iza projekta veruju da bi on mogao odmah napraviti promenu ako političari i kompanije postanu svesni da se njihovi postupci snimaju. Ipak, to je veoma optimistički pogled na njegovu budućnost. Rečeni poduhvat nije prvi koji pokušava očuvati prirodnu baštinu naše planete od civilizacijskog usuda, bez obzira dolazi li on od klimatskih promena ili drugih izvora. Na krajnjem severu Norveške postoji ogromna riznica biljnih semenki zakopana ispod večnog leda, a Australija ima i vlastitu zamrznutu Nojevu barku” čija je namena potencijalno sprečiti da jedinstvena flora naprosto nestane s lica planete.

Izvor Zimo

O autoru

administrator

Ostavite komentar