MEĐU IZMEĐU

CRNA RUPA STVARA ZVEZDE

152 pregleda
Ilustracija

Naučnici su otkrili crnu rupu u središtu patuljaste galaksije koja izbacuje mlazeve gasa duge 500 svetlosnih godina, u kojima se formiraju nove zvezde.Astronomi su i ranije uočili supermasivne crne rupe koje stvaraju povoljne uslove za rađanje zvezda, ali se do sada smatralo da one u patuljastim galaksijama, koje sadrže milijardu zvezda ili manje, onemogućuju njihovo formiranje.

Astrofizičar Zakari Šat sa Montana Stejt univerziteta i kolege posmatrali su crnu rupu u patuljastoj galaksiji Hen 2-10, udaljenu oko 34 miliona svetlosnih godina, i uočili da ona izbacuje oblak jonizovanog gasa koji je dugačak gotovo 500 svetlosnih godina. Ovaj se oblak protezao od galaktičkog centra do ruba galaksije gse se i formiraju zvezde, piše New Scientist.Astronome zanimaju patuljaste galaksije poput Hen 2-10jer bi mogle nalikovati galaksijama iz ranog razdoblja svemira. U slučaju da se zakoni iza evolucije galaksija nisu promrnili, ti podaci bi mogli pomoći u razumevanju razvoja galaksija poput našeg Mlečnog puta.

„Svaki put kada uočimo nove interakcije između galaksija i njihovih crnih rupa, posebno u patuljastim galaksijama, možemo saznati nešto više o procesima iza nastanka zvezda i formiranja galaksija u ranom svemiru”, objasnio je Šat.Patuljaste galaksije obično u svom središtu imaju crnu rupu ili supernovu, ali su toliko mutne da je teško odrediti šta se tačno tamo nalazi. No naučnici su prilikom proučavanja Hen 2-10koristili nov metod visoke razlučivosti, što može pomoći pri budućem snimanju drugih patuljastih galaksija.

„Ovo je velik korak napred jer možemo sa sigurnošću reći da se radi o crnoj rupi, a ne supernovi”, rekla je astrofizičarka oana Pjotrovska sa Univerziteta Kembridž. Istraživanje nazvanoBlack-hole-triggered star formation in the dwarf galaxy Henize 2-10objavljeno je u časopisu Nature.

(Ilustracija Event Horizon Telescope Collaboration)

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Moguće je da je naš svemir samo jedan od beskonačnog. A crna rupa je tunel koja ih povezuje.
    S jedne strane kosmosa crna rupa “ melje“ sve pred sobom zvezde i planete a s druge svoje strane izbacuje oblake gasa od kojih se formiraju nove zvezde i planete.

Ostavite komentar