MEĐU IZMEĐU

CRNA RUPA U PUNOGLAVCU

114 pregleda
Getty Images

Čini se da oko jedne od najtraženijih pojava u astronomiji kruži molekularni oblak u obliku zareza. Tim astronoma posmatrao je središte orbite tog molekularnog oblaka i video zapravo ništa. Ako se nešto vrti oko ničega u svemiru, onda to snažno upućuje na postojanje crne rupe. Naučni modeli ukazuju da to nije uobičajena crna rupa, već da pripada retko viđenoj klasi srednje mase ili astronomskoj karici koja nedostaje”. Ako su modeli tačni, to bi bio tek peti kandidat crne rupe srednje mase u blizini galaktičkog središta.

Taj sve veći broj dosad nedostižnih svemirskih pojava (objekat) mogao bi pomoći astronomima da shvate kako nastaju supermasivne crne rupe u središtima galaksija, koje narastu do kolosalnih veličina.Prostorna kompaktnost molekularnog oblaka i odsutnost svetlih dvojnika na drugim talasnim dužinama ukazuje da bi objekat (u središtu) mogao biti crna rupa srednje mase, piše tim astronoma predvođen Mijukijem Kanekom sa Univerziteta Keio u Japanu, čije je istraživanje objavljeno u časopisu The Astrophysical Journal.

Pronalaženje crnih rupa srednje mase bio bi dokaz da crne rupe ravnomerno pokrivaju niz masa, a da su one srednje zapravo stadijumu rastu od malih do supermasivnih. Dosad je mali broj identifikovan, i to većinom samo provizorno.Jedna od teškoća je ta što usamljene crne rupe same ne emituju svetlost. Mogu se otkriti samo na osnovu učinka koji njihova ogromna gravitacija ima na okolinu, uzrokujući užareni vrtlog materije ili povlačenje tkanja prostor-vremena na neobične načine. To nesuptilno povlačenje može uticati na orbitalni ples udaljenih tela, poput zvezda, koje su astronomi proučavali da bi potvrdili postojanje Strelca A*, crne rupe u središtu Mlečnog puta.

Galaktičko središte je, zapravo, prilično krcato mesto, s mnogo molekularnih oblaka iz kojih se rađaju zvezde. Poznato je kao Središnja molekularna zona.Budući da je navedeno područje gusto, teško je videti što je unutra, no snažan radioteleskop može otkriti šta se dešava.Tako su istraživači pronašli oblak kojem su dali nadimak Punoglavac, nalazi se blizu galaktičkog centra i na udaljenosti od 27.000 svetlosnih godina od Zemlje. Koristili su teleskop Džejms Klerk Maksvel u potrazi za gasom poremećenim gravitacijom.

Punoglavac se kretao drugačije od materijala u blizini, pa su astronomi pretpostavili da mu je izduženi oblik verovatno posledica gravitacionog privlačenja. Modeli su pokazali da je masa odgovorna za tu interakciju oko 100.000 puta veća od Sunčeve, što snažno ukazuje na crnu rupu srednje mase.Odakle je mogla doći i kako je nastala, na to tek treba odgovoriti. Pre toga moraju se potvrditi zapažanja. Naučnici će upotrebiti moćan Atacama Large Millimeter/submillimeter Array teleskop u Čileu da nastave posmatranja Punoglavca ida ustanove moguće znakove crne rupe ili nečeg drugog u središtu njegove orbite.Ako se ispostavi da je to, doista, crna rupa srednje mase, otkriće bi moglo imati velike implikacije na razumevanje supermasivnih crnih rupa.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar