MEĐU IZMEĐU

CRNE RUPE SU SVE VEĆE

262 pregleda
ESA

Naučnici možda imaju i odgovor. Naime, crne rupe bi mogle rasti kako se svemir širi.

Prema novoj hipotezi, nazvanoj kosmološka sprega”, svi objekti s masom rastu zajedno sa širenjem svemira koje je počelo nakon Velikog praska. S tim da je taj fenomen posebno izražen kod crnih rupa koje su jedne od najmasivnijih objekata što postoje.Na temelju procenjene raspodele veličina zvezda u svemiru, crne bi rupe trebalo da imaju masu manju od otprilike 40 solarnih. No analiza gravitacionih talasa pokazuje da mnoge crne rupe imaju više od 50 solarnih masa, a neke su čak 100 puta masivnije od našeg Sunca.

Ako dalje studije pokažu da je ovo tačno, to znači da sve što ima masu s vremenom postaje veće – Sunce, neutronske zvezde, planete, čak i ljudi.

Najbolje objašnjenje za ovaj problem je to da crne rupe s vremenom rastu jer u sebe uvlače gas, prašinu, zvezde, čak i druge crne rupe. No, budući da crne rupe često nastaju nakon snažnih eksplozija zvezda (supernova), mnoge od njih oko sebe nemaju dodatnog materijala.Prema najnovijem istraživanju, ogromne mase crnih rupa možda nisu rezultat proždiranja okolnih objekata, već su verovatno na neki način povezane sa širenjem samog svemira. To bi značilo da sve crne rupe u svemiru zapravo rastu s protokom vremena, piše Space.com.

Da bi proverili svoju hipotezu, istraživači su modelirali spajanje dve crne rupe u svemiru koji se širi, umesto da je statičan. S obzirom na to da je potrebno samo nekoliko sekundi za koliziju dve crne rupe, do sada su u modele unosili statično okruženje.No, naučnici su sproveli novo istraživanje se s tim ne slažu, jer se tako isključuju potencijalne promene kod dve crne rupe tokom milijardi godina njihovog postojanja pre momenta spajanja.

Simulirajući milione parova zvezda, od njihova rođenja do smrti, astronomi su analizirali one koje su postale uparene crne rupe da bi viđeli jesu li i koliko dobile na masi proporcionalno širenju svemira. Uvideli su da se njihov rast podudara sa širenjem svemira.Ako dalje studije pokažu da je ovo tačno, to znači da sve što ima masu s vremenom postaje veće – Sunce, neutronske zvezde, planete, čak i ljudi. Naravno, kod nas bi se to mnogo manje primetilo nego kod crnih rupa.Istraživanje pod nazivom Cosmologically Coupled Compact Objects: A Single-parameter Model for LIGO–Virgo Mass and Redshift Distributionsobjavljeno je u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar