МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЦРНЕ РУПЕ СУ СВЕ ВЕЋЕ

ESA

ESA

Научници можда имају и одговор. Наиме, црне рупе би могле расти како се свемир шири.

Према новој хипотези, названој космолошка спрега”, сви објекти с масом расту заједно са ширењем свемира које је почело након Великог праска. С тим да је тај феномен посебно изражен код црних рупа које су једне од најмасивнијих објеката што постоје. На темељу процењене расподеле величина звезда у свемиру, црне би рупе требало да имају масу мању од отприлике 40 соларних. Но анализа гравитационих таласа показује да многе црне рупе имају више од 50 соларних маса, а неке су чак 100 пута масивније од нашег Сунца.

Ако даље студије покажу да је ово тачно, то значи да све што има масу с временом постаје веће – Сунце, неутронске звезде,  планете, чак и људи.

Најбоље објашњење за овај проблем је то да црне рупе с временом расту јер у себе увлаче гас, прашину, звезде, чак и друге црне рупе. Но, будући да црне рупе често настају након снажних експлозија звезда (супернова), многе од њих око себе немају додатног материјала. Према најновијем истраживању, огромне масе црних рупа можда нису резултат прождирања околних објеката, већ су вероватно на неки начин повезане са ширењем самог свемира. То би значило да све црне рупе у свемиру заправо расту с протоком времена, пише Space.com.

Да би проверили своју хипотезу, истраживачи су моделирали спајање две црне рупе у свемиру који се шири, уместо да је статичан. С обзиром на то да је потребно само неколико секунди за колизију две црне рупе, до сада су у моделе уносили статично окружење. Но, научници су спровели ново истраживање се с тим не слажу, јер се тако искључују потенцијалне промене код две црне рупе током милијарди година њиховог постојања пре момента спајања.

Симулирајући милионе парова звезда, од њихова рођења до смрти, астрономи су анализирали оне које су постале упарене црне рупе да би виђели јесу ли и колико добиле на маси пропорционално ширењу свемира. Увидели су да се њихов раст подудара са ширењем свемира. Ако даље студије покажу да је ово тачно, то значи да све што има масу с временом постаје веће – Сунце, неутронске звезде, планете, чак и људи. Наравно, код нас би се то много мање приметило него код црних рупа. Истраживање под називом Cosmologically Coupled Compact Objects: A Single-parameter Model for LIGO–Virgo Mass and Redshift Distributions објављено је у часопису The Astrophysical Journal Letters.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар