TAKNUTO ĆAKNUTO

CRNOHUMORNA INTELIGENCIJA

611 pregleda

Ne brinete kada se nasmejete u neprikladnoj prilici, niste zli, već pametniji od proseka. Kako to da proverite?

Medicinski fakultet u Beču upriličio je test iranje inteligencije (IQ) s verbalnim i neverbalnim pitanjima za 156 muškaraca i žena, prosečne starosti 33 godine i različitih stepena i smerova obrazovanja. Zatim je zatraženo da pogledaju 12 karikatura nemačkog autora Ulija Štajna koje su dosta mračne.

Tako, na primer, jedna pokazuje bračni par koji razgovara s doktorom. Žena je trudna. Doktor im kaže: „Prvo dobra vest – vaše dete će uvek imati besplatno parkiranje”. Ako ste se nasmejali, onda volite crni humor, dugo vremena povezivan s ljudima melanhoničnog raspoloženja, a retko s višim kognitivnim sposobnostima.

No, ova studija pokazala je nešto zanimljivo: ispitanici koji su razumeli i smejali se na ovakvu vrstu humora ne samo da su imali najviše rezultate u testu inteligencije, već i najniže rezultate u opštoj nasilnosti i negativnom raspoloženju, a u proseku bili su bolje obrazovani! Učesnici koji su mrzeli ovakve šale imali su prosečne rezultate, najveći stepen agresije i najjača negativna raspoloženja.

Crni humor je složen oblik humora, teme poput smrti ili invaliditeta odbijaju mnoge ljude. Ako ste u stanju brzo videti kroz tamu i instiktivno se nasmejati pametno sklopljenoj rečenice, verovatno ste obdareni boljom sposobnošći kognitivnog procesiranja. Ne brinete kada se nasmejete u neprikladnoj prilici, niste zli, već pametniji od proseka.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar