МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЦРВЕНИЛО СЕ НЕ ГЛУМИ

Shutterstock

Шта се дешава у нашем телу када поцрвенимо? Људи су често мисле да могу да контролишу сопствене реакције, тако мисле да су оне које показују другима најприкладније.

С друге стране, не можемо да заборавимо да постоје и друге врсте реакција које су нехотичне, и колико год желели да их контролишемо, једноставно не можемо. То се може видети у случају црвенила, што је спонтани одговор, то не можемо да учинимо намерно, нити можемо да одглумимо, пише Bright Side. Црвенило у лицу је тако истинска и јединствена реакција чије разумевање често може да буде тешко.

Шта се догађа у телу?

Људско тело пролази кроз низ реакција као и процеса, што доводи до тренутка када нам образи попримају црвенкасту боју коју доживљавамо као руменило. Чини се да је црвенило у лицу природна реакција симпатичког живчаног система, који је одговоран за брзе нехотичне реакције нашег тела. Kада овај систем опажа неке специфичне врсте емоција, шаље поруку надбубрежним жлездама да ослобађају хормон назван адреналин, који је такође одговоран за покретање телесне реакције борбе или бега.

Kада се овај хормон отпусти, наш пулс се убрза, што заузврат доводи до ширења крвних судоваа, повећавајући и ниво кисеоника у крви и сам проток крви. Истраживања су пронашла доказе да подручја која су најосетљивија на црвенило, попут образа, врата и ушију посебно имају другачију анатомску структуру која омогућава ову спонтану и неконтролисану реакцију.

Могући узроци црвенила

Већ знамо унутрашњи процес који проузрокује ову карактеристичну обојеност у неким деловима нашег тела. Али то је само опис онога што се догађа. Такође је важно знати шта заправо покреће такав одговор, а постоји неколико могућих узрока:

Емоције: Непријатност, срамежљивост, заљубљеност или чак бес могли би да буду разлог зашто неки делови нашег лица поцрвене.

Температура: Ако нам телесна температура порасте због врућине или вежбања, вероватно ће се појавити црвенило. Слично томе, екстремна хладноћа може да проузрокује да ваше уши, нос и образи поприме другачију нијансу.

Храна или пиће: Ако једете нешто зачињено или храну која садржи одређене хемијске компоненте, то би такође могло да доведе до црвенила. Иста ствар може да се догоди ако попијете нешто што је веома вруће.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар