MEĐU IZMEĐU

CRVI S BAKARNOM VILICOM

652 pregleda
Matter Wonderly et. al

Morski mesnati krvavi crvi izgledaju bezopasno, ali samo iz daljine. Spadaju u čekinjaste crve grupe mesoždera, koji zaranjaju duboko u mulj morskog dna, vrebajući plen koji strašnim čeljustima od bakra hvataju i parališu otrovnim ujedom.Naučnici koji proučavaju ove crve ističu da su oni veoma neprijatni i lako ih je izazvati. „Kada krvavi crvi naiđu na drugog crva, obično svoje bakarne čeljusti koriste kao oružje, istakao je biohemičar Herbert Vejt sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari.

U novoj studiji koju je vodio autor Vilijam Vonderli, diplomirani student u laboratoriji Vaite, naučnici ističu da crv Glycera dibranchiata ima bakar u svojoj vilici, odnosno očnjacima, koji čini oko 10 odsto ukupne strukture vilice, pored proteina i melanina.Neobične čeljusti nalik na očnjake kod crva sastoje se od proteina, melanina i koncentracije bakra koja se ne može naći nigde sem u ovom životinjskom carstvu.„Ovo može biti pokazatelj kako nastaju bolji materijali, kaže koautor Herbert Vejt, biohemičar. 

Naučnici su primetili da ovi crvi koriste bakar sakupljen iz morskih sedimenata da formiraju svoje čeljusti, a proces može biti još neobičniji od nastanka zuba.Ranije je primećeno da kombinacija bakra i melanina u čeljustima daje očnjacima otpornost na habanje, što pomaže da zubi traju koliko i vek životinje – oko pet godina.U novom istraživanju, tim je secirao krvavo-crvene gliste, analizirao tkivo vilice i proučavao kultivisane ćelije in vitro, identifikujući strukturni protein koji pomaže da se ove različite hemijske komponente tako uspešno spoje.

Protein o kome je reč – nazvan multitasking protein (MTP) – toliko je efikasan da bi mogao da pomogne u proizvodnji materijala, sugerišu istraživači. „Nismo očekivali da će protein sa tako jednostavnim sastavom, koji čine glicin i histidin, imati ovakve funkcije, istakao je Herbert Vejt. Prema istraživačima, MTP obavlja brojne hemijske uloge u procesu proizvodnje čeljusti kod krvavih morskih crva.

Bakar se sakuplja iz morskih sedimenata, ubrzavajući nastanak melanina, a on je proizvođač i organizator mešavine proteina, bakra i melanina koji čine čeljusti crva. Istraživači navode da je ovaj proces velika zagonetka, a potrebno je mnogo složene opreme da bi se ovaj bakar reciklirao. Neverovatno je šta se sve dešava u ustima krvavog crva. „Imate malog crva s vilicom koja je tvrda i kruta kao bronza, kao da je keramička, zaključio je biohemičar Herbert Vejt sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar