MEĐU IZMEĐU

ČUDESNA MAČKA ODMARA

259 pregleda

Veliki geoglif mačke koja se odmara otkriven je u peruanskoj pustinji Naska. Naskanske linije, kulturna baština pod zaštitom Uneska, poznate i kao geoglifi, veliki su crteži urezani u kameni teren pustinje, a nastali su pre 2.000 godina.

Naučnici veruju da je figura mačke, kao i u slučaju ostalih crteža životinja u pustinji, nastala stvaranjem udubljenja na kamenom terenu pustinje, piše Bi-Bi-Si. Hiljade urezanih linija, raznolikih geometrijskih oblika i velikih biomorfnih likova u obliku majmuna, kolibrića, kondora, guštera, pauka, ljame itd. impozantna su i sasvim nerazjašnjena tajna daleke prošlosti. Moguće ih je videti jedino iz vazduha ili s više tačke.

Novootkriveni crtež mačke ostao je neprimećen sve donedavno kada su stručnjaci stvarali planove za izgradnju novog puta koji vodi do vidikovca.Kada se izgradi, vidikovac će posjetiocima omogućiti pogled na ostale geoglife Naske.Figura je bila jedva vidljiva i samo što nije nestala, jer se nalazi na prilično strmoj padini koja je sklona prirodnoj eroziji”, stoji u saopštenju peruanskog Ministarstva kulture i dodaje da je geoglif, dugačak oko 37 metara, već očišćen.

Džoni Isla, glavni peruanski arheolog za linije u Naski, novinskoj agenciji Efe je kazao da je mačka nastala prije kulture naroda Naska, koji je stvorio većinu figura od 200. do 700. godine nove ere.Kaže da zapravo potječe iz kasne ere kulture Parakasa, koja je trajala od oko 600. godine pre Hrista do 200. godine nove ere u dolinama Činča, Pisko i Ica, južno od Lime.Do tog smo saznanja došli upoređujući ikonografije. Primerice, tekstil iz Parakasa prikazuje ptice, mačke i ljude koji se mogu jednostavno uporediti s ovim geoglifima”, rekao je.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar