МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧУДНЕ КУГЛИЦЕ НА МЕСЕЦУ

Xiao et al.7Science Bulletin

Xiao et al.7Science Bulletin

Већина стакленог материјала која је до сада пронађена на Месецу изгледа другачије од сфера које је открио кинески ровер.

Kинески лунарни ровер „јуту-2 (Yutu-2), који се налази на нама супртотној страни Месеца, недавно је на томе неистраженоме подручју усред сиве прашине пронашао две прозирне стаклене куглице. Ови фасцинантни предмети могли би нам пружити додатне информације у вези са историјом Земљиног пратиоца и саставу његовог плашта. Но ровер није успео да анализирати њихов састав и тајне које скривају ова мала округла тела остављене су за будуће мисије.

То да је ровер на Месецу пронашао стакло није нешто јако необично. Оно настаје када се силикати подвргну високој температури. Месец је у својој далекој прошлости имао активне вулкане, при чему је могло доћи до стварања вулканског стакла. Додатно, до интензивне топлоте може доћи приликом удара мањих обеката, попут метеорита, при чему долази до настанка стакла.

Планетарни геолог Зијонг Ксиао са Универзитета Сун Јат-сен и Kинеске академије наука сматра да су куглице које је уочио „јуту-2 настале након удара метеорита. Међутим, тешко је то знати са сигурношћу јер већина стакленог материјала која је до сада пронађена на Месецу изгледа другачије од сфера које је открио кинески ровер. Горе, наиме, има доста сличних куглица, али су оне обично мање од једног милиметра.

На Земљи толико мале стаклене куглице настају ударом неког тела, при чему долази до тако интензивних температура и материјал се почне отапати и распршивати у ваздуху. Отопљени материјал се после тога поновно стврдне и пада натраг на тло у облику ситних стаклених перли, пише Science Alert. Но, куглице које је пронашао ровер много су веће, пречника од 15 до 25 милиметара. Наравно, то није први такав проналазак. Мисија аполо 16 пронашла је на нама ближој страни Месеца куглице пречника до 40 милиметара за које научници претпостављају да су настале приликом удара метеорита.

Али постоје разлике између та два открића. Kако Ксиао и колеге објашњавају, куглице са удаљене стране Месеца су прозирне или полупрозирне и имају стакленаст сјај. Ровер је, ианче, пронашао још четири куглице које имају сличан сјај, но није утврђено да ли су прозирне. Kуглице су нађене у близини новијих ударних кратера, што би могло значити да су настале након удара метеорита, мада је могуће да су се већ пре удара налазиле испод површине па их је он избацио на видело. Kинески научници сматрају да су, највероватније, настале када се вулканско стакло отопило при удару метеорита, након чега се поново укрутило и притом формирало прозирне куглице.

То би значило да би ови малени предмети били лунарни еквивалент земаљским формацијама званима тектити – стакластим предметима величине шљунка који настају када се материјал на Земљи отопи, распрши у ваздуху и обликује у куглице након што се стврдне и падне на површину. Истраживање под именом Translucent glass globules on the Moon објављено је у часопису Science Bulletin.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар