SUNČEVA AVLIJA

ČUDNE MARSOVSKE AURORE

181 pregleda

Svemirska letelica Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se nalazi u orbiti Marsa, snimila je do sada najbolje fotografije inače neuhvatljivih i pomalo neobičnih aurora.

Aurora (polarna svetlost) se na Zemlji pojavljuje kada se električno nabijene čestice, poput onih iz vetra sa Sunca, sudaraju s česticama vazduha u atmosferi prenoseći im pritom energiju i uzrokujući njihov sjaj.Na Zemlji magnetsko polje usmerava te nabijene čestice prema polovima, stoga u polarnoj svetlosti većinom uživaju stanovnici tog područja. Mars je davno izgubio svoje globalno magnetsko polje i njegove aurore nastaju prema pomalo drugačijem principu.

Magnetizovana kora?

Naime, mada „crvena planeta više nema svoje magnetsko polje, neki delovi njene kore su i dan-danas ostali namagnetisani. Nad tim magnetskim zonama može se pojaviti fenomen koji se naziva diskretna polarna svetlost. Kako? Čestice solarnog vetra u slučaju Marsa ne nailaze na magnetsko polje planete, već na namagnetisana područja u njenoj kori. Nabijene čestice se tada sudaraju s kiseonikom u gornjim slojevima atmosfere, uzrokujući njegov sjaj, navodi nučni časopis Nature.

„Otišli smo tamo šezdesetih godina prošlog stoleća očekujući da ćemo videti nešto poput Zemljinog magnetskog polja, a nismo ništa pronašli.

„Diskretna polarna svetlost povezana je s razumevanjem Marsa koje se tek počelo u pravoj meri ostvarivati u toku ere letova u svemir. Naime, ispostavilo se da Mars ima vrlo neobično magnetsko polje, rekao je planetarni naučnik Džastin Deigan sa Univerziteta Kolorado u Bolderu (SAD).Otišli smo tamo šezdesetih godina prošlog stoleća očekujući da ćemo videti nešto poput Zemljinog magnetskog polja, a nismo ništa pronašli. A onda smo shvatili: Čekaj malo, magnetizam nekako dolazi i odlazi, šta se to događa?”

Naučnici su kasnije na površini Marsa pronašli stenovita područja sa znacima davno nestalog globalnog magnetskog polja. Posebno su ih zaintrigirale stene na južnoj strani planete.Ostali delovi Marsa su u nekom trenutku ponovo isplivali na površinu, lava je tekla preko njih ili su veliki udarci prekrili magnetsko polje. Južna hemisfera je veoma stara, od početka Sunčevog sistema, i magnetski tragovi su bolje vidljivi”, objasnio je Deigan.

Nevidljive u vidljivom

Sjaj aurora na Marsu vidljiv je noću i nikada do sada nije snimljen u vidljivom spektru svetlosti.Aurora je slaba, a instrumenti osetljivi na vidljivu svetlost na Marsu dizajnirani su za fotografisanje u uslovima dnevnog svetla”, nastavio je pomenuti naučnik. Ni svemirska letelica Hope (Nada) nije uhvatila tajanstvene aurore u vidljivom spektru svetlosti, već u ultraljubičastom. Njen uređaj koristio je kraće talasne dužine nego druge letelice koje su snimale Mars i uspeo je uhvatiti do sada najdetaljniji prikaz aurora (ilustracija dole).

Izgleda da diskretne aurore slede obrasce magnetizma u kori planete, što sugeriše da je ona nekada imala globalno magnetsko polje slično Zemljinom.

Naučnici su i ranije tokom sunčevih oluja na crvenoj planeti detektovali tragove difuzne” aurore, kao i one protonske” koja nastaje na velikim nadmorskim visinama kada protoni solarnog vetra „otkidaju elektrone iz atoma da bi stvorili vodonik. Izgleda da diskretne aurore slede obrasce magnetizma u kori planete, što sugeriše da je ona nekada imala globalno magnetsko polje slično Zemljinom. Naučnici smatraju da su se ti uzorci magnetizovane kore smrzli na mestu pre više milijardi godina, kada se stvrdnula lava.

Diskretne nude odgovor

Naučnici nameravaju da pomoću analize diskretnih polarnih svetlosti na Marsu dobiju bolji uvid u to kako se ta planeta transformisala iz mogućeg nastanjivog sveta s gustom atmosferom u suvu planetu koju vidimo danas, piše New Scientist. „Pitanje je kako energija ulazi u sitem i tera gornje slojeve atmosfere, a polarna svetlost ulazi u srž toga”, zaključuje Džastin Deigan.

Letelica Hope snimila je fotografije aurore nedugo nakon što je ušla u orbitu Marsa početkom 2021. Njena misija bi trebalo da traje dve godine.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar