МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧУДНЕ ПРОМЕНЕ У МОЗГУ

RSNA

RSNA

Снимљене код људи који пате од мигрене.

Научници су, можда, направили важан корак у одгонетању мистерија мигрене. Наиме, помоћу магнетске резонанце (MRI) ултрависоке резолуције открили су да су периваскуларни простори, подручја испуњена течношћу која окружују крвне судове у мозгу, неуобичајено повећани код пацијената који имају хроничне или епизодне мигрене. Иако још није познато како су она повезана с мигренама, ово би могло отворити нови смер будућих истраживања овог неугодног и болног стања, пише Science Alert.

„Kод људи с хроничном и епизодном мигреном постоје значајне промене у периваскуларним просторима мозга. Ово је први пут да је тако нешто уочено”, рекао је лекар Вилсон Xу са Универзитета Јужна Kалифорнија у Лос Анђелесу. Мигрене знају бити прави пакао. Осим неиздрживе главобоље, могу узроковати вртоглавицу, оштећење вида, фотоосетљивост и мучнину. За сада није познато шта их узрокује и нема лека који би могао потпуно то да заустави. С обзиром да ово стање погађа отприлике 10 посто светске популације, проналажење узрока могло би олакшати животе милионима људи. Xу и колеге проучавали су периваскуларне просторе у средишњем подручју беле масе (материје) мозга (centrum semiovale) непосредно испод церебралног кортекса. Научници нису потпуно упознати с функцијама ових простора, не зна се да ли имају улогу у дренажи текућине и да ли њихово повећање може бити симптом већег проблема.

„Периваскуларни простори део су система за чишћење течности у мозгу. Ако схватимо на који начин они утичу на мигрену, могли бисмо боље разумети сложеност овог стања”, сматра Xу. Он и сарадници су испитали 20 пацијената од 25 до 60 година с мигреном: 10 с хроничном мигреном и 10 са епизодном. Током истраживања су искључили све испитанике с когнитивним оштећењем, клаустрофобијом, тумором на мозгу и оне који су оперисали мозак. У контролну групу узели су пет здравих пацијената, који не пате од мигрене. Затим су спровели опсежна MRI скенирања сa уређајима снаге 7Т; већина болница има оне са снагом до 3Т. Снимци су показали да су периваскуларни простори у centrum semiovale код болесника с мигреном били значајно повећани у поређењу с контролном групом.Будући да 7Т MRI може снимити слике мозга с већом резолуцијом и бољим квалитетом од сродних уређаја, уочавају се зантно мање промене у можданом ткиву након мигрене”, објаснио је Xу.

Научници су код пацијената с мигреном, такође, пронашли разлику у дистрибуцији лезија познатих као хиперинтензитети беле масе. Није било разлике у учесталости појаве тих лезија између пацијената с мигреном и контролне групе, али су код оних који пате од мигрене примећене дубље лезије. Истраживачи сматрају да би проширење периваскуларних простора могло узроковати развој више лезија беле масе. Мада за сада није потпуно јасна веза између повећаних периваскуларних простора и мигрене, резултати истраживања сугеришу да мигрена долази с проблемом можданог одвода, односно состема одговорног за чишћење отпадних твари у мозгу и живчаном систему, који за транспорт користи периваскуларне канале.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар