MEĐU IZMEĐU

ČUDNE RUPICE U OKEANU

528 pregleda
NOAA

Biolozi: „Događa se nešto važno, a ne znamo šta je to.

Tokom nedavne ekspedicije u uglavnom neistražene dubine severnog područja Srednjoatlantskog grebena, naučnici su naišli na nešto čudno – sićušne rupe na dnu okeana, poređane u desetine ravnih linija. Ne bi bilo ničeg neobičnog u ovome, da se nisu nalazile ni usred čega i to na velikoj dubini, otprilike 2,5 kilometara ispod površine Atlantskog okeana. Na tom mestu i na tim dubinama nije bilo ljudskih aktivnosti, nikakvih iskopavanja ili nedavnih naučnih analiza. A pitanje je mogu li morske životinje iskopati ovako precizan i ravnomeran uzorak, i s kojom svrhom.

Stručnjaci s broda Okeanos Explorer američke Nacionalne uprave za ocean i atmosferu (NOAA) su 23. jula robotskom podmornicom istraživali podvodni vulkanski greben severno od arhipelaga Azori i snimili neobične strukture na okeanskom dnu. Otprilike sedmicu kasnije su oko 483 kilometra dalje pronašli još četiri grupe ovih misterioznih rupa, na dubini od 1,6 kilometara.NOAA je zatražila mišljenje javnosti te na službenom fejsbuku” i tviteru”. Dobila je razne odgovore – od izvanzemaljaca i nepoznate vrste rakova do izbijanja gasa.

„Iako rupe izgledaju kao da su ih napravili ljudi, male naslage sedimenta oko njih pokazuju da ih je neko ili nešto iskopalo. Pokušali smo zaviriti u njih i dotaknuti ih alatima podmornice, ali nismo uspeli”, napisala je NOAA u saopštenju.Da misterija bude veća, nije prvi put da su naišli na ovakve rupice. One stručnjake zbunjuju već najmanje 20 godina. Naime, pominju se u istraživanju iz 2004. u istom području regiji. Naučnici su ih tada nazvali lebensspuren, što na nemačkom znači tragovi života”, piše Science Alert.

„Nije poznat uzrok, ni proces nastanka, ali sediment oko njih pokazuje da bi se moglo raditi o kopanju nekog infaunskog organizma. Nijedan od naših krupnih planova nije pokazao nikakve znakove živih organizama koji nastanjuju rupe”, napisali su istraživači 2004. Od tada je prošlo skoro dvadeset godina. No nedavna misija bi mogla pružiti neke odgovore. Naime, istraživači su prikupili uzorke sedimenta oko rupa, a njihova analiza bi mogla odgovoriti na pitanje žive li onke neke vrste morskih bića. „Događa se nešto važno, a mi ne znamo šta je to. Ovo pokazuje da i dalje postoje misterije”, rekao je za „Njujork tajms” biolog Majkll Vekione iz NOAA.

Srednjoatlantski greben je najduži planinski lanac na svetu, koji se proteže na impresivnih 16.000 kilometara. O toj oblasti se ne zna mnogo, stoga je NOAA poslala ekspediciju koja će je istraživati od maja do septembra 2022. Istraživači će, takođe, proučavati Čarli-Gibsovu zonu preloma gde se spajaju tri glavne tektonske ploče. Srednjoatlantski greben je zbog svog položaja žarište potresa, ali i skriva zadivljujuće hidrotermalne otvore koji omogućavaju razvoj života na velikim okeanskim dubinama.

Ekspedicija će sledeći put zaroniti 7. avgusta, što će moći da prati uživo.Poreklo ovih rupa i dalje ostaje misterija, a nepoznanice s kojima se susrećemo često su duboke i tajanstvene poput samog okeana. Međutim, sa svakom ekspedicijom mapiranja i istraživanja okeanskih dubina doznajemo više o ovome za nas vitalnom ekosistemu”, navodi NOAA.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar