TREĆI KAMEN

ČUDNI POTRESI U JEZGRU

Zemlja iznutra (Vikipedija)

Događa li se nešto opasno po planetu?Misteriozni zemljotres koji je 11. novembra zaljuljao planetu zbunio je naučnike širom sveta, koji još ne mogu da odgonetnu šta je uzrokovalo globalni fenomen koji je trajao čitavih dvadeset minuta.

Iako ga niko nije osetio, zna se da se dogodio i da je epicentar bio u Indijskom okeanu, blizu francuskog ostrva Majota, koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika.Potres se osetio širom sveta, od Čilea i Amerike do Novog Zelanda. Pored neobično dugog trajanja stručnjake zbunjuje i činjenica da potresima koji su zahvatili čitavu planetu nisu prethodili primarni i sekundarni seizmički talasi koje mogu da obiđu ceo svet.

Ovaj zemljotres je veoma neobičan
jer je jako dugo trajao i to je velika
nepoznanica svim naučnicima. Ipak
mislim da je zemljotres prouzrokovan
koincidencijom više pojava na različitim
delovima Zemlje.”

U razgovoru za „Sputnjik”profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović ističe da uzrok ove neobične pojave može da bude koincidencija više pojava, ali ne isključuje mogućnost da se unutar naše planete dogodio krupan proces čije posledice još ne možemo da osetimo i predvidimo.

„Ovaj zemljotres je veoma neobičan jer je jako dugo trajao i to je velika nepoznanica svim naučnicima. Ipak mislim da je zemljotres prouzrokovan koincidencijom više pojava na različitim delovima Zemlje. Međutim, nije isključeno da se događaju i neke velike promene u  spoljašnjem jezgru ili u međusobnom odnosu tektonskih ploča”, objašnjava Milovanović i dodaje da je moguće da se pacifička ploča, koja se već razlomila, sada još više raširila i stvorila dekompresiju koja povlači određenu količinu magme smeštenu blizu površine okeana ili ispod nje.

Zemljotres koji je 20 minuta ljuljao planetu
ima nekoliko svojstava koji zbunjuju naučnike,
pa postoji mogućnost da je uzrokovan i
promenama u magnetnom polju.

​Ta energija mora da se oslobodi, ali mi ne znamo ni u kojoj meri, ni kada, ni gde. Mi samo znamo posledice kao što sada znamo da ovog trenutka afrička ploča ide pod Evropu, pacifička pod Ande, a u srednjoj Americi je pravi „osinjak” jer tri ploče guraju jedna drugu.Zemljotres koji je 20 minuta ljuljao planetu ima nekoliko svojstava koji zbunjuju naučnike, pa postoji mogućnost da je uzrokovan i promenama u magnetnom polju.


Dragan Milovanović
 
„Magnetno polje Zemlje je oslabilo zato što se menja položaj pola. A kad se ono kompletno promeni, tek tada će biti ozbiljnih posledica. Ono je inače trebalo da se promeni pre oko 20.000 godina, ali nije. Nešto se u tom spoljašnjem jezgru koje generiše magnetno polje događa, a mi to ne znamo. Da li su konvekiona strujanja u njemu promenila rotaciju? Interesantno je da recimo na Havajima nikada nije bilo toliko lave i mislim da se ona pojavljivala iz spoljašnjeg jezgra jer erupcije na tom području nikada nisu bile toliko intenzivne. Da li to pokazuje da se nešto u spoljašnjem jezgru, ili u donjem omotaču nešto događa što je značajno?”, pita se Milovanović.

Naš sagovornik ističe i da je moguće da je magmatski rezervoari smešteni u litosferi i omotaču uzrok poremećene ravnoteže i isključuje spekulacije da je ovaj globalni seizmološki fenomen posledica isprobavanja nekog tajnog oružja.„Oružje nema toliku energiju koja bi mogla da prouzrokuje ovaj globalni efekat. Eksplozija može da izazove zemljotres na lokalnom nivou i trajao u trenutku te eksplozije, tako da je primena oružja kao uzrok po mom mišljenju praktično nemoguća.”

​Govoreći o sve češćim i razornijim zemljotresima koji pogađaju planetu, Milovanović kaže da se na Zemlji prirodno smenjuju ciklusi jače i slabije tektonike, ali da je planeta imala mnogo trusnije faze i vulkanizma nego što je danas.

Što se tiče Balkanskog poluostrva,
Milovanović smatra da nam ne prete
razorniji zemljotresi jer se
nalazimo na periferiji dešavanja.

„Pre milion godina ovde smo imali vulkane koji su ubijali. Pre dvesta miliona godina, Zemlja je cepala svoje kontinente, a iz ogromnih okeana kuljala je lava. A šta se sada konkretno događa, možemo samo da pretpostavimo jer nama su poznate samo posledice. Registrujemo samo krajnju tačku od milion tačaka koje se događaju na Zemlji. Recimo, u ovom trenutku na Pacifiku se izliva lava koju ne možemo da pratimo.”

Što se tiče Balkanskog poluostrva, Milovanović smatra da nam ne prete razorniji zemljotresi jer se nalazimo na periferiji dešavanja.„U našem podneblju bilo je jačih zemljotresa, sećamo se Banjaluke, Skoplja, skoro je bio i u Kraljevu. Ali to su bili srednje jaki zemljotresi. Mi smo na ovom području ,zavareni᾽ kao hirurška rana koja se zavarila u bivšem okeanu. Područja koja su tektonski bila veoma duboka sada su zapušena i kada se afrička ploča podvuče pod Evropu, energija se oslobađa upravo kroz te strukture.”

Milovanović pojašnjava da ta struktura, taj „rez” ide od Italije, delom preko Bosne, Beograda, Divčibara, Zlatibora, Ibarske magistrale, i da se preko Grčke i Turske proteže do Himalaja.„To je jedan šav koji je nastao pre dvesta miliona godina. On je sada zavaren i tu se oslobađa energija. I baš zbog toga zemljotresi se ne događaju u Nemačkoj ili Holandiji jer se nalaze na drugoj ploči. Balkan je  na samoj ivici, u oslabljenoj zoni u kojoj se oslobađa energija. A ona se oslobađa kroz zemljotrese i vulkane”, zaključuje Milovanović.

(Jelena Vučićević, Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar