MEĐU IZMEĐU

ČUDO IZ „STAROG ZAVETA”

497 pregleda
Pomračenje sunca (Vikipedija)

Naučnici veruju da se prvo pomračenje Sunca dogodilo pre više od tri hiljade godina, što bi moglo da znači da smo konačno na pragu da dešifrujemo „Stari zavet” i čudo koje se u njemu pominje. Veruje se da se pomračenje Sunca dogodilo 30. oktobra 1207. godine p. n. e., za vreme vladavine egipatskih faraona Ramzesa Drugog i njegovog sina Mernepta.

Pomračenje Sunca se pominje u Starom zavetu kada je Jošua, sin Nunov, vodio ljude do izraelske oblasti Kanan, u današnji moderni Izrael i Palestinu. Moleći se Jošua je zamolio Sunce da bude stabilno i objasnio kako je Sunce stajalo mirno, a Mesec se zaustavio dok se nacija svetila neprijateljima.

Profesor ser Kolin Hamfri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da prevod „Starog zaveta” na moderni engleski nije dobar. „Ako se vratimo na originalni hebrejski tekst, možemo lako shvatiti da se radi o pomračenju Sunca koje je, prirodno, u tom trenutku prestalo da sija”, kaže on. Profesor Hamfri i njegov tim su potom počeli da računaju da li se baš u to vreme dogodilo pomračenje i utvrdili su da je jedino vidljivo pomračenje iznad Kanana bilo 30. oktobra 1207. godine p. n. e.

„Pomračenja Sunca su se koristila kao odrednica za događaje u antičkom svetu. Uz pomoć ovih novih kalkulacija konačno znamo i kada je tačno vladao faraon Mernepta, od 1209. ili 1210. godine p. n. e., a prema odavno poznatim spisima zna se da je njegov otac Ramzes Veliki vladao od 1276. do 1210. godine p. n. e”, zaključuje.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar