МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧУДО ИЗ „СТАРОГ ЗАВЕТА”

Помрачење сунца (Википедија)

Помрачење сунца (Википедија)

Научници верују да се прво помрачење Сунца догодило пре више од три хиљаде година, што би могло да значи да смо коначно на прагу да дешифрујемо „Стари завет” и чудо које се у њему помиње. Верује се да се помрачење Сунца догодило 30. октобра 1207. године п. н. е., за време владавине египатских фараона Рамзеса Другог и његовог сина Мернепта.

Помрачење Сунца се помиње у Старом завету када је Јошуа, син Нунов, водио људе до израелске области Kанан, у данашњи модерни Израел и Палестину. Молећи се Јошуа је замолио Сунце да буде стабилно и објаснио како је Сунце стајало мирно, а Месец се зауставио док се нација светила непријатељима.

Професор сер Kолин Хамфри са Универзитета у Kембриџу каже да превод „Старог завета” на модерни енглески није добар. „Ако се вратимо на оригинални хебрејски текст, можемо лако схватити да се ради о помрачењу Сунца које је, природно, у том тренутку престало да сија”, каже он. Професор Хамфри и његов тим су потом почели да рачунају да ли се баш у то време догодило помрачење и утврдили су да је једино видљиво помрачење изнад Kанана било 30. октобра 1207. године п. н. е.

„Помрачења Сунца су се користила као одредница за догађаје у античком свету. Уз помоћ ових нових калкулација коначно знамо и када је тачно владао фараон Мернепта, од 1209. или 1210. године п. н. е., а према одавно познатим списима зна се да је његов отац Рамзес Велики владао од 1276. до 1210. године п. н. е”, закључује.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар