MEĐU IZMEĐU

ČUDOVIŠNA PTICA

492 pregleda

Fosilni ostaci pingvina veličine čoveka otkriveni su na Novom Zelandu, saopštio je novozelandski nacionalni muzej Te Papa, a to će otkriće promeniti razmišljanje naučnika o evoluciji ptica. Fosil je nađen u steni za koju se procenjuje da je stara između 55 i 60 miliona godina na plaži Južnog ostrva.

Na osnovu veličine kostiju naučnici
procenjuju da je pingvin bio visok 165
santimetara, što je prosečna visina
čoveka, i da je imao 100 kilograma.

Alan Tenison, istraživač i kustos novozelandskog muzeja Te Papa u Velingtonu, otkrio je prvi deo kostura 2004. godine. Međutim, izvlačenje kostiju, koje formiraju nepotpuni kostur, iz stene, moralo je pričekati do 2015. godine kada je postala dostupna tehnologija za to. Na osnovu veličine kostiju naučnici procenjuju da je pingvin bio visok 165 santimetara, što je prosečna visina čoveka, i da je imao 100 kilograma. Današnji najveći pingvin, carski pingvin, visok je 110 centimetara i težak 23 kilograma.

Tenison je rekao za Radio NZ da taj fosil ima ogromnu globalnu važnost budući da dolazi iz razdoblja nakon što su izumrli dinosauri i pokazuje da su džinovski pingvini bili među prvima koji su se razvili. „To dosad nije bilo poznato”, rekao je Tenison.

Nova vrsta nazvana je Kumimanu biceae – Kumimanu znači „čudovišna ptica” na maorskom jeziku, a biceae je u čast Beatrice Tenison, poznatoj kao kao Bice, majci Tenisona, glavnog istraživača. Taj projekat, u koji su bili uključeni naučnici sa Novog Zelanda i izNemačke, objavljen je u onlajn časopisu Nature Communications.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar