KOSMIČKO TKANJE

ČUDOVIŠNI URLIK ZVEZDE

337 pregleda
NASA/Goddard Space Flight Center

Veštačka inteligencija otkrila erupciju pravog svemirskog čudovišta”: trajalla je svega 0,16 sekundi i oslobodilo energiju milijarde naših sunaca.

U samo deliću sekunde, bljesak je oslobodio toliko energije koliko naše sunce proizvede u 100.000 godina. Astrofizičari su izvestili da se nedavno dogodila snažna erupcija na gustoj magnetskoj zvezdi, koja je trajala tek delić sekunde, a izbacila je količinu energije ekvivalentnu energiji milijarde sunaca.

Nedavno su španski naučnici uspeli da pronađu jedan od tih bljeskova i da izračunaju oscilacije u jačini svetlosti magnetara u trenutku bljeska. Otkrili su da je udaljeni magnetar oslobodio količinu energije koju naše sunce proizvede u 100.000 godina za svega desetinku sekunde.

Navedeni tip zvezde još se naziva magnetozvezda (magnetar), a reč je o neutronskoj zvezdi s posebno jakim magnetskim poljem. Jedna od karakteristika magnetara jest eda često imaju spektakularne bljeskove energije koji dolaze bez ikakvog upozorenja.Iako magnetari mogu biti hiljama puta svetliji od našeg sunca, njihove erupcije toliko su kratke i nepredvidive da predstavljaju izazov za astrofizičare da ih pronađu i proučavaju.

Nedavno su španski naučnici, ipak, uspeli da pronađu jedan od tih bljeskova i da izračunaju oscilacije u jačini svetlosti magnetara u trenutku bljeska. Otkrili su da je udaljeni magnetar oslobodio količinu energije koju naše sunce proizvede u 100.000 godina i da je to učinio u svega desetinki sekunde.

Neutronska zvezda se formira prilikom propadanja zvezde, na samom kraju njenog života. Kako ta zjezda umire u eksploziji supernove, protoni i elektroni u jezgru zdrobljeni su u kompersovanu solarnu masu koja spaja intenzivnu gravitaciju s vrlo brzom rotacijom i snažnim magnetskim silama, prema Nasinim podacima.

Razlika između magnetara i neutronske zvezde ogleda se u tome što magnetar ima magnetsko polje čak 1.000 puta jače od obične neutrosnke zvezde i kao takav on je najmoćniji magnetski objekat u svemiru.

Rezultirajuća neutronska zvezda ima masu otprilike 1,3 do 2,5 puta veću od našeg sunca, ali sabijenu u sferu prečnika tek 20 kilometara. Materija u neutronskoj zvezdi toliko je zgusnuta da bi samo njen deo veličine kocke šećera mogao težiti milijardu tona, a gravitacija joj je toliko jaka da bi primerice kolačić od sleza mogao da je pogodi snagon 1.000 hidrogenskih bombi, prema podacima NASA.

Razlika između magnetara i neutronske zvezde ogleda se u tome što magnetar ima magnetsko polje čak 1.000 puta jače od obične neutrosnke zvezde i kao takav on je najmoćniji magnetski objekat u svemiru.Čak i u neaktivnom stanju, magnetari mogu biti 100.000 puta svetliji od sunca. No, u slučaju bljeska koji smo proučavali – GRB2001415 – energija koja je oslobođena jednaka je onoj koju naše sunce zrači u 100.000 godina”, objasnio je Alberto H. Kastro-Tirado, autor studije i profesor u Institutu za astrofiziku Andaluzije Španskog istraživačkog veća.

Dosad je otkriveno tek 30 magnetara iz otprilike 3.000 dosad otkrivenih neutronskih zvezda, a pomenuti je ujedno najudaljeniji koji su naučnici pronašli.

Proučavani magnetar nalazi se u galaksiji Kipara (NGC 253), spiralnoj galaksiji udaljenoj oko 13 miliona svetslosnih godina od Zemlje i predstavlja pravo svemirsko čudovište, dodaje Viktor Reglero, koautor studije.Španski naučnici otkrili su bljesak ove neutronske zvezde 15. aprila 2020. godine pomoću instrumenta (Atmosphere-Space Interactions Monitor, ASIM), koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Njihova studija objavljena je nedavno u naučnom časopisu Nature.

Bljesak je, zapravo, uočila ASIM-ova veštačka inteligencija, što je naučnicima omogućilo da prouče taj kratak i izrazito nasilan izboj energije koji je trajao svega 0,16 sekundi i čiji je signal nestao toliko brzo da je bio gotovo neprimetan u pozadinskom šumu podataka.Španski naučnici proveli su više od godinu dana proučavajući dve sekunde podataka podeljenih u četiri faze, na temelju energije iz tog magnetara.

Činilo se kao da je taj magnetar odlučio preneti poruku vlastitog postojanja iz svoje svemirske osame, povikom u svemirsko prostranstvo velikom snagom milijardi sunaca”, slikovito je otkriće opisao Reglero.Dosad je otkriveno tek 30 magnetara iz otprilike 3.000 dosad otkrivenih neutronskih zvezda, a pomenuti je ujedno najudaljeniji koji su naučnici pronašli.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar