МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧУДОВИШТЕ НЕСИ ПОСТОЈИ?

Илустрација (Wikimedia Commons)

Готово да нема особе која није чула причу о митском бићу из једног језера у Шкотској. Легендрно чудовиште из Лох Неса, које се помиње вековима уназад, изгледа није само мит. Само у 2017. години Неси је наводно виђена 11 пута.

Последња велика научна студија, пише „Спутник”, открила је да изгледа чувена Неси заиста постоји. Истраживање је водио професор Нила Гимел са Универзитета Отаго, са Новог Зеланда. Научници су целом дужином језера сакупљали узорке воде из три различите дубине како би пронашли ДНK која су оставила различита створења у том језеру.

У једној се помиње да је Неси заправо
дугачак плесиосаур који је чудом
преживео изумирање диносауруса,
или јесетра
, или џиновски сом.

Прикупљени узорци послати су у лабораторије на Новом Зеланду, Аустралији, Данској и Француској. Тим професора Нила Гимела сада је завршио своје истраживање, а стручњак за геномику, екологију, становништво, очување и еволуцијску биологију признао је да је исход „изненађујући”. Наиме, како постоје две главне теорије о чудовишту, подаци до којих је овај тим научника дошао могли би да докажу једну од њих.

Лох Нес (Gregory J Kingsley)

У једној се помиње да је Неси заправо дугачак плесиосаур који је чудом преживео изумирање диносауруса, или јесетра, или џиновски сом. Ово истраживање ће бити објављено следећег месеца у Шкотској, а професор Гимел је рекао: „Има ли нешто дубоко мистериозно? Хмм. Зависи шта верујете. Има ли нешто запањујуц́е? Постоји неколико ствари које су помало изненађујуће”.

Најранија помињања шкотског створења потичу из Свете Kолумбије, која је донела хришћанство у Шкотску у шестом веку. Научници су пронашли прегршт извештаја о Неси који потичу од 500. године наше ере, али то створење није стекло светску славу све до 1933. године.

Интересовање за овим језером и његовим чудовиштем не јењава. У нади да ће видети чувену Неси стотине хиљада посетилаца окупи се током године не би ли пронашли доказ о постојању овог митског бића. Процењује се да Неси Шкотској годишње донесе милионе фунти.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар