MEĐU IZMEĐU

ČUDOVIŠTE NESI POSTOJI?

770 pregleda

Gotovo da nema osobe koja nije čula priču o mitskom biću iz jednog jezera u Škotskoj. Legendrno čudovište iz Loh Nesa, koje se pominje vekovima unazad, izgleda nije samo mit. Samo u 2017. godini Nesi je navodno viđena 11 puta.

Poslednja velika naučna studija, piše „Sputnik”, otkrila je da izgleda čuvena Nesi zaista postoji. Istraživanje je vodio profesor Nila Gimel sa Univerziteta Otago, sa Novog Zelanda. Naučnici su celom dužinom jezera sakupljali uzorke vode iz tri različite dubine kako bi pronašli DNK koja su ostavila različita stvorenja u tom jezeru.

U jednoj se pominje da je Nesi zapravo
dugačak plesiosaur koji je čudom
preživeo izumiranje dinosaurusa,
ili jesetra
, ili džinovski som.

Prikupljeni uzorci poslati su u laboratorije na Novom Zelandu, Australiji, Danskoj i Francuskoj. Tim profesora Nila Gimela sada je završio svoje istraživanje, a stručnjak za genomiku, ekologiju, stanovništvo, očuvanje i evolucijsku biologiju priznao je da je ishod „iznenađujući”. Naime, kako postoje dve glavne teorije o čudovištu, podaci do kojih je ovaj tim naučnika došao mogli bi da dokažu jednu od njih.

Loh Nes (Gregory J Kingsley)

U jednoj se pominje da je Nesi zapravo dugačak plesiosaur koji je čudom preživeo izumiranje dinosaurusa, ili jesetra, ili džinovski som. Ovo istraživanje će biti objavljeno sledećeg meseca u Škotskoj, a profesor Gimel je rekao: „Ima li nešto duboko misteriozno? Hmm. Zavisi šta verujete. Ima li nešto zapanjujuće? Postoji nekoliko stvari koje su pomalo iznenađujuće”.

Najranija pominjanja škotskog stvorenja potiču iz Svete Kolumbije, koja je donela hrišćanstvo u Škotsku u šestom veku. Naučnici su pronašli pregršt izveštaja o Nesi koji potiču od 500. godine naše ere, ali to stvorenje nije steklo svetsku slavu sve do 1933. godine.

Interesovanje za ovim jezerom i njegovim čudovištem ne jenjava. U nadi da će videti čuvenu Nesi stotine hiljada posetilaca okupi se tokom godine ne bi li pronašli dokaz o postojanju ovog mitskog bića. Procenjuje se da Nesi Škotskoj godišnje donese milione funti.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar