MEĐU IZMEĐU

CUNAMI POGODIO IZRAEL

267 pregleda

Američki i izraelski arheolozi pronašli su u blizini drevnog grada Tel Dor u Izraelu dokaze da je izraelsku obalu pre 9.300 i 9.900 godina zapljusnuo cunami visok 40 metara, uništivši sva neolitska naseljai.

U članku objavljenom u časopisu PLOS one, arheolozi su naveli da je njihov projekat baziran na proučavanju klime duž izraelske obale u poslednjih 12.000 godina.Fokus je na rekonstrukciji klimatskih promena. To znači da smo pronašli dokaze praistorijskog cunamije u Izraelu”, navodi se u tekstu, prenosi Tas.Naučnici kažu da je na početku neolita, pre oko 10.000 godina, obala koju sada znamo bila četiri kilometra udaljena od današnje lokacije.

Gilad Štajnberg, pomorski arheolog sa Univerziteta Kalifornija iz San Dijega i njegove kolege otkrili su da su lokalni cunamiji zajedno sa porastom nivoa mora imali razoran efekat na drevne zajednice na obali Levantskog kanala.Kažu da je Tel Dor bio lociran nekoliko kilometara unutar obale, pa nisu očekivali da pronađu sloj školjki i peska u sloju drevne močvare.

Areheolozi procenjuju da je sloj pomorskog materijala pronađen na razdaljini između 1,5 i 3,5 kilometara od tadašnje obale, što govori o tome da je izraelsku obalu pogodio cunami visok 40 metara.Prema njihovom mišljenju, cunami je mogao da bude izazvan zemljotesom na području Mrtvog mora, što dokazuje ošteećenje na pećini u blizini Karmelskog grebena.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar