МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЦУНАМИ ПОГОДИО ИЗРАЕЛ

Depositphotosivga

Амерички и израелски археолози пронашли су у близини древног града Тел Дор у Израелу доказе да је израелску обалу пре 9.300 и 9.900 година запљуснуо цунами висок 40 метара, уништивши сва неолитска насељаи.

У чланку објављеном у часопису PLOS one, археолози су навели да је њихов пројекат базиран на проучавању климе дуж израелске обале у последњих 12.000 година.Фокус је на реконструкцији климатских промена. То значи да смо пронашли доказе праисторијског цунамије у Израелу”, наводи се у тексту, преноси Тас. Научници кажу да је на почетку неолита, пре око 10.000 година, обала коју сада знамо била четири километра удаљена од данашње локације.

Гилад Штајнберг, поморски археолог са Универзитета Kалифорнија из Сан Дијега и његове колеге открили су да су локални цунамији заједно са порастом нивоа мора имали разоран ефекат на древне заједнице на обали Левантског канала. Kажу да је Тел Дор био лоциран неколико километара унутар обале, па нису очекивали да пронађу слој шкољки и песка у слоју древне мочваре.

Арехеолози процењују да је слој поморског материјала пронађен на раздаљини између 1,5 и 3,5 километара од тадашње обале, што говори о томе да је израелску обалу погодио цунами висок 40 метара. Према њиховом мишљењу, цунами је могао да буде изазван земљотесом на подручју Мртвог мора, што доказује оштеећење на пећини у близини Kармелског гребена.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар