ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

ЧУВАЈУ ЉУДСКИ МОЗАК

Pixabay

Pixabay

Које намирнице му помажу да очува когнитивне сособности на дуге стазе? Депресија, деменција и ментална оштећења често су повезани са недостатком витамина Б.

За спречавање когнитивног пада, важна је добро избалансирана исхрана а за мозак, који ће дуго остати „млад и функционалан” – посебно су битни витамини, кажу стручњаци. Упркос томе што сваки појединац изискује план исхране који је персонализован према његовим јединственим потребама, једна група витамина је приоритет када је реч о одржавању мождане функције – Б витамини.

Мозак је један од метаболички најактивнијих органа у вашем телу, што значи да му је потребна подршка тиамина да спречи недостатке који могу довести до неуролошких проблема.

Депресија, деменција и ментална оштећења често су повезани са недостатком витамина Б, показало је истраживање Медицинског факултета Универзитета Вејн. „Недостатак витамина Б12 као узрок когнитивних проблема је чешћи него што мислимо, посебно међу старијима који живе сами и не хране се квалитетно”, каже Раџапрабакаран Раџаретинам, психијатар и главни аутор студије. Постоји осам различитих витамина Б, од којих сваки има своје примарне здравствене предности. Витамин Б1 или тиамин је кључан за основну функцију наших ћелија и метаболизам хранљивих материја за енергију.

Мозак је један од метаболички најактивнијих органа у вашем телу, што значи да му је потребна подршка тиамина да спречи недостатке који могу довести до неуролошких проблема. Витамин Б2, или рибофлавин, делује као помоћник ензимима у нашим ћелијама који спроводе важне реакције, као што су оне у телу и мозгу. Такође помаже у расту ћелија, производњи енергије и разградњи масти и „спољних материја” попут лекова.

Витамин Б3, или ниацин, ради заједно са више од 400 ензима за производњу материјала попут холестерола и масти потребних телу и за претварање енергије за све наше органске системе. Ниацин је такође антиоксидант, који помаже у смањењу упала. Витамин Б5, или пантотенска киселина, неопходан је за стварање молекуларног једињења званог коензим А, који помаже ензимима нашег тела да граде и разлажу масне киселине за добијање енергије.

Такође помаже нашим ћелијама у производњи неопходних масти које се налазе у можданом ткиву, тако да је пантотенска киселина један од најважнијих витамина који подржавају здравље мозга. Витамин Б6, или пиридоксин, је значајан по својој улози у превенцији болести јер је одговарајући ниво овог витамина повезан са мањим ризиком од бројних карцинома. Поред тога, пиридоксин помаже у многим хемијским реакцијама у телу које подржавају имунолошку функцију и здравље мозга.

Витамин Б7, најчешће познат као биотин, регулише ћелијске сигнале за брзу и ефикасну комуникацију у целом телу. У мозгу је кључан за ћелијску сигнализацију преко неуротрансмитера. Витамин Б9, или фолна киселина, је популаран додатак и кључни витамин за подршку рада мозга и неуролошког здравља, оптималну функцију неуротрансмитера и уравнотежено психолошко здравље. Још једна предност је што помаже у подстицању ћелијске детоксикације.

(Wikimedia)

Једно јаје садржи трећину препоручене дневне вредности витамина Б7, а и мале количине многих других витамина Б.

Витамин Б12, или кобаламин, јесте неопходан витамин за формирање црвених крвних зрнаца и ДНК и подржава развој и функцију нервног система. Овај витамин такође подржава разградњу хомоцистеина, протеина који може негативно утицати на здравље кардиоваскуларног система и довести до деменције.

Једно јаје садржи трећину препоручене дневне вредности витамина Б7, а и мале количине многих других витамина Б. Јогурт је богат и витамином Б2 и витамином Б12, као и природним пробиотицима, који подржавају здравље црева и ментално здравље. Махунарке као што су црни пасуљ и сочиво помажу у побољшању расположења и здравља мозга. Они су одличан извор витамина Б9 и укључују мале количине витамина Б1, витамина Б2, витамина Б3, витамина Б5 и витамина Б6.

Лосос је природно богат свим витаминима Б, посебно витамином Б2, витамином Б3, витамином Б6 и витамином Б12. Семе сунцокрета је један од најбољих биљних извора витамина Б5. Можете добити 20 одсто препоручене дневне вредности овог витамина из само 30 грама семена. Лиснато поврће попут спанаћа, блитве и купуса је одличан извор витамина Б9. Ово је прва храна коју лекари предлажу пацијентима који желе да подигну лоше расположење.

(РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар