MEĐU IZMEĐU

DA BUDE TOPLA KAO TELO

Shutterstock

Koliko je ohlađena voda loša za varenje?

Unutrašnja temperatura tela je oko 36 stepeni, zbog toga bi za normalnu funkciju tela i probave trebalo da pijemo vodu slične temperature. „Kada pijemo hladnu vodu, naše telo mora da potroši mnogo energije da poveća temperaturu vode, ostavljajući nam manje energije za ozdravljenje i mentalne funkcije, objasnila je stručnjakinja tradicionalne medicine Sahara Rouz za Mind Body Green.

Hladna voda može negativno da utiče i na probavni sistem, tako što ga usporava. „Pijenjem hladne vode sužavate krvne sudove i možda nećete imati efikasnu funkciju i apsorpciju, dok se pijenjem tople vode krvni sudovi šire, objašnjava stručnjakinja. S druge strane, mnogi lekari preporučuju hladne napitke tokom vežbanja ili onima koji žive na područjima sa toplijom klimom.

„Hladna voda može da spreči značajno povećanje telesne temperature, pa je osvježavajuća i hladi vas, dodaje Rouz. Ako ste žedni nije pametno ni čekati da voda dosegne savršenu temperaturu. Zadržavanje hidratacije trebalo bi da vam bude prioritet, naročito tokom toplijih godišnjih doba i vežbanja.

(Izvor N1)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar