MEĐU IZMEĐU

DA LI NOĆU BRŽE TRČIMO?

219 pregleda

Noćno trčanje stvara neobičan fenomen koji većina osoba koja trči primećuje – imate osećaj kao da se brže krećete. Čini se da se uklanjanjem prostornih znakova koje se događa kada ugasimo svetla naša percepcija koraka menja. Zato se ponekad imamo utisak kao da trčimo brže nego što je to zapravo slučaj.Studija o biciklistima iz 2012. godine proučavala je nešto što se naziva uticajem optičkog protoka i kako to menja našu moć opažanja.

Doživljeni napor u osnovi se odnosi na to koliko nam je teško dok nešto radimo, iako se taj osećaj može razlikovati od stvarnog napora.To je moguće primetiti kada uporedimo trčanje na otvorenom i trčanje na traci. Optički protok stvara percepciju pokreta u odnosu na nečiju okolinu.Kroz ispitivanja na sobnom biciklu istraživači su otkrili da, kada je okolina ispitanika prolazila brže, osećali su se kao da više i brže vežbaju, čak i ako to nije bilo tačno.

Suprotno tome, nisu osećali da vežbaju toliko kad im je krajolik sporije prolazio pokraj njih.Isti se fenomen može dogoditi noću. Budući da predmete možemo jasno da vidimo samo kad su nam blizu, noću nam se čini kao da naša okolina brzo prolazi pored nas, zbog čega se osećamo kao da brže trčimo, piše Running Magazine.Zato, kad završite s trčanjem za koje ste mislili da je bilo izrazito brzo odrađeno, a onda shvatite da je to vaš uobičajeni, ako ne i sporiji tempo, znajte da nije problem u vašoj kondiciji, već u uticaju optičkog protoka.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar