MEĐU IZMEĐU

DA LI VREME TEČE UNAZAD?

380 pregleda

Iznenadni izlivigama zraka, kojivaže zanajsjajniju poznatu elektromagnetsku pojavu u kosmosu.izuzetno su snažni, a nastaju dok se zvezdesvezde urušavajuneutronske zvezde, kvark zvezde i „crne rupe”.Astrofizičari sa Univerziteta u Čarlstonu (Južna Karolina),predvođenidr JonomHakilom, upravo suotkrili neobično ponašanje savijanja svetlosti u gama zracima, koje dočarava odlike obratnog vremenskog toka.

Jon Hakila i saradnici upozoravaju da
pomenuto događanje nije nužno potvrda
narušavanja zakona uzročnosti.

Proučavajući gomilu podataka iz šest izobilnih rasprskavanja (eksplozija), prikupljenih „Komptonovom osmatračnicom”(Compton Gamma Ray Observatory), pronašli su dokaze da je svaki od izboja (impuls) ispoljio svojstvo talasa, s vremenom koje teče unazad! Naknadni proračuni potvrdili su da postoje zbivanja (procesi) naučnicima još nepoznata.

Jon Hakila i saradnici upozoravaju da pomenuto događanje nije nužno potvrda narušavanja zakona uzročnosti, jer bi moglo, na primer, da bude naznaka da se čestice koje zrače izvan odražavaju unutar snopa gama zraka.

U svakom slučaju, imajući u vidu da to nijepredviđeno postojećim teorijskim predviđanjima, u daljim istraživanjima, očekuje se da astrofizičari priušte bolje razumevanje poslednjih trenutaka raspadamasivnih zvezda i dešavanja koja prate nastajanje „crnih rupa”.Naučni članake je nedavno objavljen u uglednom časopisu Astrophysical Journal.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar