МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДАЛЕКИ ГАЛАКТИЧКИ ПЛЕС

ESA/NASA/Hubble

ESA/NASA/Hubble

На 100 милиона светлосних година од Земље телескоп „Хабл снимио две испреплетане галаксије.

Две галаксије које су толико испреплетене да имају заједнички назив Аrp 91. Ова слика свемирског телескопа NASA/ЕSA Hubble приказује интеракцију две галаксије које су толико испреплетене да имају заједнички назив-Arp 91, пише Европска свемирска агенција. Њихов деликатни галактички плес одвија се више од 100 милиона светлосних година од Земље. Две галаксије које чине Аrp91 имају своја имена: доња галаксија, која изгледа као светла тачка, јесте NGC 5953, а галаксија овалног облика у горњем десном углу је NFC 5954. Обе су спиралне галаксије, али њихови облици изгледају веома различито због оријентације у односу на Земљу.

Аrp 91 пружа посебно живописан пример галактичке интеракције. NGC 5953 очигледно вуче NGC 5954, који изгледа као да се протеже једном спиралом према доле. Њихову интеракцију узрокује огромна гравитациона привлачност. Такве гравитационе интеракције су уобичајене и важан су део галактичке еволуције. Већина астронома мисли да судари спиралних галаксија доводе до формирања друге врсте галаксија, познате као елиптичне галаксије.

Ови изузетно енергични и масивни судари, међутим, догађају се у временским оквирима који премашују људски живот. Они се одвијају стотинама милиона година, па не би требало да очекујемо да ће Аrp 91 променити изглед током наших живота!

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар