MEĐU IZMEĐU

„DALEKO IZVAN” OD SUNCA

244 pregleda

Astronomi Havajskog univerziteta (SAD) otkrili su najudaljenije nebesko telo u Sunčevom sistemu, udaljeno skoro 18 milijardi kilometara od naše zvezde.

Grupa astronoma nedavno je, pomoću teleskopa na vulkanu Mauna Kea na Havajima, uspela da pronađe najudaljeniji objekat u Sunčevom sistemu. Zvanično nazvano 2018 VG18, nebesko telo je dobilo nadimak „Daleko izvan” (Farout) zbog rekordne udaljenosti od Sunca.Ono se nalazi na 120 astronomskih jedinica, a jedna astronomska jedinica predstavlja meru približne prosečne odstojanja Zemlje od Sunca.

To znači da je „Daleko izvan” od Sunca udaljeno 120 puta 149,6 miliona kilometara, što iznosi skoro 18 milijardi kilometara. Misteriozno telo o kome se malo toga zna udaljeno je oko 24 astronomske jedinice od drugog najudaljenijeg objekta u Sunčevom sistemu – Eride, najveće poznate patuljaste planete Sunčevog sistema, koja je od Zemlje daleko 96 astronomskih jedinica.

Poređenja radi, najudaljenija patuljasta planeta koja orbitira oko Zemlje – Pluton, od Sunca je udaljena 34 astronomske jedinice. „Sve što sada znamo je to da se 2018 VG18 nalazi na ekstremnoj udaljenosti od Sunca, znamo koliki je njegov prečnik i znamo njegovu boju”, izjavio je astronom sa Havajskog univerziteta Dejvid Tolen. „Budući da je 2018 VG18 toliko udaljeno, to telo izuzetno sporo orbitira, zbog čega mu je verovatno potrebno više od 1.000 godina da napravi krug oko Sunca”, dodao je on.

Tolen i njegov tim su zaključili da je objekat svetlije ružičaste boje, prečnika oko 500 kilometara i ima oblik sfere nalik Plutonu. Otkriće 2018 VG18 nije bilo sasvim slučajno, već su Tolen i njegov tim naučnika pretraživali duboki svemir u potrazi za takvim objektima. Tražili su „planetu iks”, za koju se pretpostavlja da se nalazi u spoljašnjem delu Sunčevog sistema i svojom snažnom gravitacijom privlači druga, manja svemirska tela.

Naučnici veruju u mogućnost da je 2018 VG18 na tako ogromnu udaljenost od Sunca privukla baš „planeta iks”.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar