СУНЧЕВА АВЛИЈА

ДАН И НОЋ = 46 МИНУТА

NASA

NASA

Сваких 46 минута смењују се дан и ноћ: Kолико је сати на Међународној свемирској станици?

Међународна свемирска станица (Интернатионал Спаце Статион) сваког дана облети Земљу 16 пута и толико пута на станици сунце изађе и затим зађе. Kако се онда тамо рачуна време? Она је подухват пре свега САД и СССР, односно Русије. После су се пројекту прикључиле неке друге земље, односно свемирске агенције.

Од почетка се наметао проблем рачунања времена и решење је нађено у светском времену, тј. рачунање по Гриничу који је отприлике негде на средини између Москве и Хјустона где се налазе седишта свемирских агенције две земље. Сем тога, широм планете постоје контролни центри који надгледају и прате рад станице и зато је неопходно да у њој постоји неко време по којем ће се сви равнати и тако ускладити своје активности, па је и то разлог за ову одлуку о светском времену.

Главна поља истраживања укључују биологију (биомедицинска истраживања и биотехнологију), физику (физику флуида, материјала, квантну физику), астрономију (и космологију) и метеорологију.

Дакле, у Међународној свемирској станици тече светско време.

Ево неких података који ће вас можда заинтересовати.

Прва посада је на станицу стигла 2. новембра 2000. Свака посада има своју ознаку која се састоји од речи експедиција” и редног броја. Тренутно се у станици налази посада кспедиције 65”. У посаду се не рачунају астронаути који стигну због испоруке и инсталирања опреме.

Станица се снабдева енергијом са Сунца преко соларних панела. Унутар станице обезбеђена је атмосфера по саставу слична атмосфери Земље и са притиском који влада на нивоу мора.

На висини на којој се налази станица гравитација Земље износи око 90% од оне на нивоу мора, али због сталног слободног пада станице у њој се гравитација не осећа (прецизније речено, у станици постоји микрогравитација).

У станици се користи светско време, што је отприлике на средини између локалних времена два главна контролна центра, у Москви и Хјустону.

Типичан дан посаде почиње буђењем у шест сати ујутру, затим следе предвиђене активности и јутарња инспекција станице. Након тога је доручак и редовна конференција с контролом на Земљи. Радно време почиње у 8,10 сати. У 13,05 посада има прекид од једног сата за ручак. Послеподне се састоји од вежби и рада, а затим у 19,30, посада изводи своје активности пред спавање. Следи вечера и конференција са центом на Земљи. По правилу спавање почиње у 21,30 сати, чиме је завршен дневни распоред активности. Уопште, посада ради десет сати дневно у току седмице, а упола краће суботом. Остатак времена јој служи за релаксацију, гимнастичке вежбе и довршавање послова.

Станица обиђе Земљу за око 92 минута, што значи да се на њој сваких 46 минута смењују дан и ноћ. У 24 сата за посаду станице сунце 16 пута изађе и 16 пута зађе. Да би се одржао природан ритам људског организма, због тога се у време спавања посаде прозори на станици замрачују.

Свемирске станице се граде у научне сврхе, научницима су потребни неземаљски услови који тамо владају. Главна поља истраживања укључују биологију (биомедицинска истраживања и биотехнологију), физику (физику флуида, материјала, квантну физику), астрономију (и космологију) и метеорологију.

За будуће дуготрајне летове човека у свемир посебно су важне студије дуготрајног ефекта микрогравитације на људски организам. Ту су и нови начини лечења, затим бројне ефикасне методе производње материјала, много прецизнија мерења која би била немогуће извести на Земљи и услови за боље разумевање универзума.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар