MEĐU IZMEĐU

DAN INFORMATIČARA

212 pregleda

U Privrednoj komori Srbije, u Beogradu, 18. novembra 2019. obeležen jeDan informatičara Srbije”, u znak sećanje na isti datum 1960. kada je promovisan CER 10, prvi domaći digitalni računar proizveden u Instituti Mihajlo Pupin”.

Naša zemlja je tada bila jedna od šest u svetu, gde su postojala znanja, interes države i potrebe da se proizvede digitalni računar. Projektovanje i proizvodnja digitalnog računara je tada predstavljalo vrhunski naučni i tehnološki poduhvat. Prof. dr Irini Reljin pomoćnica ministra za telekomunikacije, pozdravila  je učesnike skupa u ime Ministarstva za trgovinu, turizam i telekominukacije i naglasila da je izuzetno značajan doprinos Društva za informatiku u promociji najnovijih IKT i pravovremenom, objektivnom  i stručnom praćenju stanja i predlaganju mera za razvoj informacionog društva u Srbiji.

 Zatim je Milovan Matijević, direktor kompanije „Mineko kompjuters”  je održao predavanje „Trendovi na IT tržištu Srbije”. U 2018. Godini poslovalo je 2.349  IT kompanija, sa 28.543 zaposlenih, koje su ostvarile prihod od 2,5 milijarde evra. Prvih 100 obuhvatalo je 51% zaposlenih i 61%  poslovnih prihoda. Za porešenje, u 2011. Bile su 1.704 IT kompanije, sa 14.876 zaposlenih i 1,3 milijarde evra prihoda. Po profitabilnosti IT sektor spada u četiri vodeće delatnosti sa stalnim rastom prihoda iznad proseka srpske privrede. Ulaganja u IT po stanovniku su i dalje veoma mala i iznose samo 75 evra, a u EU 850 evra. Da li će Srbija moći da ostvari 175 evra stanovnika u 2025 godini? IT sektor, inače, nudi priliku za brzi oporavak i razvoj zemlje koju ne treba propustiti.

Svečanost u PKS

Nikola Marković, predsednik DIS-a, podsetio je na stavove i predloge koji se tiču informatizacije Srbije. Minulih godina dosta je unapređeno. Usvojeno je nekoliko propisa, unapređena je nastava informatike, povećane su kvote za studiranje informatike, uvedeni su brojni novi servisi elektronske uprave i dr. Međutim, tri godine se čekaju izmene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama, potrebno je za 100% povećati kvote za informatičke studije,  stepen informatizacije je nezavidan i  preti da naša zemlja sklizne u „digitalni jaz”, neophodno je stimulisati primenu indsutrije 4.0, podsticati preduzetnički duh mladih, unaprediti naučni rad u oblasti IT, pomoći upotrebu ćirilice na internetu i dr.

 Prof dr Dragana Bečejski Vujaklija, predsednik Žirija za dodelu plaketa DIS-a, saopštila je ko su dobitnici za 2019. godinu. Na konkurs je stiglo 14 prijava, a nagrađeni su: za inovativan start up poduhvat Blink.ing d.o.o, za razvijen i primenjen IT proizvod ili informatičku uslugu Krojačeva škola d.o.o. (eLearning platforma Krojačeve škole (LMS), COMTRADE GROUP, Tesla Think Clearly platforma i za objavljen naučni rad dr Miloš Milić („Standardi kavliteta u funkciji poboljšanja softverskih sistema”). Žiri je odlučio da dodeli plaketu za kontinuitet u razvoju pravosudnog informacionog sistema Ministarstvu pravde Republike Srbije.

(Izvor DIS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar