MEĐU IZMEĐU

DARVIN PLAGIJATOR?

316 pregleda
CCO

Darvinova teorija evolucije smatra se fundamentalnim konceptom u nauci, ali dr Majk Saton veruje da to nije ništa drugo do drski pokušaj da se kopira rad kolege prirodnjaka.

Engleski biolog Čarls Darvin smatra se jednom od najuticajnijih ličnosti u ljudskoj istoriji zbog svog rada na evoluciji, u kojem je ukazao da su sve vrste života potekle od zajedničkih predaka i evoluirale prirodnom selekcijom.U svojoj novoj knjizi „Naučna prevara: Darvinov plagijat teorije Patrika Metjua, autor drMajk Saton ističe sličnosti između Darvinove knjige „O poreklu vrsta i Metjuove knjige „O pomorskom drvetu i arborikulturiprenosi međunarodni Sputnjik.

„Ovo je najveća naučna prevara u istoriji. Darvin je 1859. ponovio teoriju evolucije prirodnom selekcijom u prethodnoj publikaciji Patrika Metjua iz 1831. Metju je prvi skovao tu frazu da objasni teoriju koju je nazvao prirodnim procesom selekcije. Darvin je shvatio da nema drugog izbora nego da koristi iste reči, pa je to nazvao procesom prirodne selekcije. Promešao je reči i nadao se da to niko neće primetiti, rekao je dr Saton.

Treba napomenuti da su tvrdnje o plagijatu iznošene protiv Čarlsa Darvina i ranije, ali knjiga dr Majka Satona sadrži ono što on naziva novim „dokazima krađe. Kao prvo, autor piše da su zamisao Patrika Metjua čitali i pregledali Darvinovi prijatelji i kolege, dok je sam slavni biolog pročitao najmanje pet publikacija koje je napisao Patrik Metju. Ovo je u suprotnosti sa izjavama Čarlsa Darvina, koji je tvrdio da nije pročitao nijedno delo svog kolege prirodnjaka i sugerisao da ni on, ni očigledno „bilo koji drugi prirodnjak nije čuo za stavove gospodina Metjua.

Još jedan „dokaz koji je naveo dr Majk Saton je pismo koje je Darvinova žena Ema navodno napisala Patriku Metjuu. U njemu ona priznaje da je teorija evolucije bila njegovo „prvo dete, ali ju je Darvin negovao „kao svoje.„Pisala je tvrdeći da je Darvin bio previše bolestan da bi pisao. Ona kaže: Darvin je lojalniji vašem prvom detetu nego što ste vi bili. Ako želite priznanje, evo – to je vaše dete, kaže Majk Saton.


Komentarišući knjigu, profesor Mark Grifits sa Univerziteta Notingem Trent rekao je da „dokazi” koje je izneo dr Saton „ubedljivo pokazuju da je teoriju evolucije prvi predložio Patrik Metju”. „Ne postoji dobar razlog da Metju ne bude zaslužan kao začetnik teorije
, rekao je profesor Grifits.Inače, o sličnostima između svoje knjige i dela Čarlsa Darvina govorio je i sam Patrik Metju u pismu objavljenom u „Gardeners hronikl. Darvin je odgovorio priznajući da je njegov kolega „dugi niz godina predvideo objašnjenje koje sam ponudio o poreklu vrsta, pod nazivom prirodna selekcija, ali kao što je ranije pomenuto, Darvin je naglasio da on i njegove kolege nisu bili svesni Metjuovog rada. Ponudio je izvinjenje prirodnjaku i obećao da će mu odati priznanje u narednim izdanjima svoje knjige, što je i učinio.

„On [Patrik Metju] je, međutim, jasno video punu snagu principa prirodne selekcije. U odgovoru na moje pismo, u potpunosti priznajući da me je gospodin Metju predvideo, on je sa velikodušnom iskrenošću napisao pismo koje je sadržalo sledeći odlomak: Za mene je koncepcija ovog zakona prirode došla intuitivno kao očigledna činjenica, skoro bez napora koncentrisanog razmišljanja. Gospodin Darvin ovde izgleda da ima više zasluga u otkriću nego što sam ja imao; meni se to nije činilo otkrićem. Čini se da je to razradio induktivnim razumom, polako i sa dužnim oprezom da bi se sintetički probijao od činjenice do činjenice pa nadalje, stoji u Darvinovom delu „O poreklu vrsta.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar