MEĐU IZMEĐU

DELIĆI ŽIVOTA PRE ZVEZDA

179 pregleda

Novo istraživanje ukazuje da se jedan od najvažnijih životnih blokova, jednostavna aminokiselina koja se naziva glicin, može formirati u međuzvezdanom oblaku i pre pojave zvezda i planeta.

Naučnici su prethodno otkrili glicin u komi komete 67P/ Čurjumov-Gerasimenko. Misije prikupljanja uzoraka zvezdane prašine su, takođe, pronašle dokaze o interplanetarnom glicinu, piše Space Daily.Do sada su naučnici mislili da su potrebne znatne količine energije za stvaranje glicina i drugih aminokiselina – vrste energije koju proizvode zvezde.Međutim, novi eksperimenti – nedavno detaljno opisani u časopisu Nature Astronomy – sugerišu da reakcije „tamne hemije mogu proizvesti glicin na površini ledenih zrna prašine bez pomoći zvezdane energije.„Tamna hemija se odnosi na hemiju bez potrebe za energetskim zračenjem, rekao je vodeći autor studije Serđo Jopolo u saopštenju za novine.

„U laboratoriji smo uspeli da simuliramo uslove u tamnim međuzvezdanim oblacima gde su hladne čestice prašine prekrivene tankim slojevima leda i naknadno obrađene udarom atoma, uzrokujući fragmentaciju vrsta prethodnika i rekombinovanje reaktivnih posrednika, rekao je Jopolo, istraživač iz Univerziteta Kvin Meri u Londonu.Eksperimenti su najpre otkrili stvaranje metilamina, preteče glicina. Nakon ponovljenih testova i pomoći preciznih dijagnostičkih tehnologija zasnovanih na atomskom zraku, istraživači su otkrili stvaranje glicina.

Analiza je pokazala da je, dok je sunčeva energija bila nebitna, vodeni led bio presudan za proces nastanka glicina. Istraživači su mogli da potvrde svoje eksperimentalne rezultate koristeći astrohemijske modele.„Iz ovoga saznajemo da se u svemiru vremenom mogu stvoriti male, ali suštinskekoličine glicina, rekla je koautorka studije Herma Kupen, profesorka na Univerzitetu Radboud u Holandiji.Na osnovu rezultata eksperimenata s tamnom hemijom, istraživači pretpostavljaju da glicin može postojati u izobilju pre oblikovanja zvezda i planeta – sačuvan u ledenim česticama međuzvezdanih oblaka i lako uključen u komete.

„Jednom formiran, glicin takođe može postati preteča drugim složenim organskim molekulima, rekao je Jopolo. Sledeći isti mehanizam, u principu se u funkcionalnu grupu mogu dodati druge funkcionalne grupe, što rezultira stvaranjem drugih aminokiselina, poput alanina i serina u tamnim oblacima u svemiru.Na kraju, ovaj obogaćeni organski molekularni inventar uključuje se u nebeska tela, poput kometa, i isporučuje mladim planetama, kao što se dogodilo našoj Zemlji i mnogim drugim planetama, rekao je Serđo Jopolo.

O autoru

administrator

Ostavite komentar