PANDORINA KUTIJA

DELTA SOJ HARA SVETOM

124 pregleda
Shutterstock

Zasad su vakcine još delotvorne i mogu da zaštite od težih bolesti i smrtnog ishoda, ali naučnici su na oprezu.

Delta varijanta virusa SARS-CoV-2 trenutno je globalno odgovorna za gotovo sve infekcije, podstaknute nekontrolisanim širenjem novog koronavirusa u mnogim delovima sveta. Zasad su vakcine još delotvorne i mogu da zaštite od težih bolesti i smrtnog ishoda, ali naučnici su na oprezu.Evo šta se dosad zna.

Varijanta delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji u decembru 2020, i dalje je verzija virusa SARS-CoV-2 koja najviše zabrinjava.Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala ju je kao varijantu koja izaziva zabrinutost”, što znači da je u stanju da poveća prenos virusa, prouzrokuje teži oblik bolesti ili umanji korist od cepiva i lečenja.Deltina supermoć je njena prenosivost, kaže Šejn Kroti, virusolog iz Instituta za imunologiju La Džola u San Dijegu.

Zaraženi delta varijantom u nosnoj šupljini nose oko 1.200 puta više virusa u odnosu na izvornu varijantu koronavirusa. Količina virusa kod vakcinisaih koji se zaraze deltom jednaka je onoj koju imaju necepljeni, a obe grupe mogu preneti virus na druge.

Delta je više od dvaput zaraznija od prethodnih varijanti SARS-CoV-2, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Studije ukazuju na to da je verovatnije da će osobe zaražene deltom završiti u bolnici u odnosu na zaražene pređašnjim oblicima virusa.Delta može prouzrokovati simptome dva do tri dana ranije od izvornog koronavirusa, što imunom sistemu daje manje vremena da se pripremi za odbranu.

Zaraženi delta varijantom u nosnoj šupljini nose oko 1.200 puta više virusa u odnosu na izvornu varijantu koronavirusa.Količina virusa kod vakcinisaih koji se zaraze deltom jednaka je onoj koju imaju necepljeni, a obe grupe mogu preneti virus na druge.

Virus brže opada

No, za razliku od nepelcovanih, kod vakcninisanih količina virusa brže opada. Naučnici kažu da takvi šire virus znatno kraće. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), delta čini 99,5 posto svih genomskih sekvenci prijavljenih u javnim bazama podataka i nadmašila je ostale varijante u većini zemalja.Izuzetak je Južna Amerika, gde se delta širila postupnije, a druge varijante, koje su se pre smatrale mogućim globalnim pretnjama – osobito gama, lambda i mu – i dalje pridonose znatnom udelu prijavljenih slučajeva zaraze.

Podvarijante delte

S obzirom na globalnu dominaciju delte, mnogi stručnjaci za vakcinu sada veruju da će sve buduće varijante biti njene podvarijante.Jedna od njih je poznata kao AY.4.2 i koncentrisana je uglavnom u Velikoj Britaniji gde, po najnovijim podacima, čini otprilike 12 posto sekvencionisanih uzoraka virusa.AY.4.2 nosi dvije dodatne mutacije u spajk (spike) proteinu, koji virus koristi za prodor u ćelije. Naučnici proučavaju kakvu joj prednost omogućuju mutacije.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije označila je AY.4.2 kao varijantu pod istragom”.Preliminarna analiza upućuje na to da ona ne smanjuje znatno delotvornost vakcine u poređrnju s deltom, ali postoje dokazi po kojima bi ova podvarijanta mogla biti prenosivija. No, nije dokazano da uzrokuje teže oblike bolesti ili da lošije reaguje na cepiva u odnosu na deltu.Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, AY.4.2 se proširio na najmanje 42 zemlje, uključujući Sjedinjene Države.

Kod britanske podvarijante delte manje je verovatno da će rezultirati simptomatskom infekcijom kovidom, pokazalo je zadnje istraživanje prevalencije koronavirusa.Istraživanje naučnika sa Imperijal koledža u londonu pod nazivom REACT-1, čiji su rezultati minulih dana objavljeni, pokazalo je da je podvarijanta AY.4.2 narasla na gotovo 12 posto sekvencionisanih uzoraka, no samo je trećina zaraženih osetila klasične simptome kovida u poređenju s gotovo polovinom onih s trenutno dominantnom deltom AY.4.REACT-1 studija je otkrila i da su booster doze smanjile rizik od infekcije kod odraslih za dve trećine u odnosu na ljude koji su primili dve doze.

Hoće li dalje mutirati?

Stručnjaci za viruse pomno prate razvoj delte, tražeći ma kakav znak koji bi ukazivao na to da je mutirala tako da probije imunsku zaštitu koju pružaju vakcina ili prirodno prebolela infekcija.Čak i da je tako, premda postojeća cepiva sprečavaju razvoj težih oblika bolesti i smrtni ishod, ona ne sprečavaju infekciju. Virus je i dalje u stanju da se razmnožava u nosnoj šupljini – i među vakcinisanima, koji potom mogu preneti bolest putem sićušnih aerosola.

Za potpunu pobjedu nad SARS-CoV-2-om verovatno će biti potrebna nova generacija vakcina koja će sprečiti prenos virusa, rekao je dr Gregori Poland, jedan od naučnika koji na klinici Mejo (SAD) rade na razvoju novih cepiva.Nažalost, dotada je svijet i dalje ranjiv”, zaključuje on.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar