МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДЕМЕНЦИЈА ИЗ ЛИМЕНКЕ

Shutterstock/diy13

Група истраживача открила је да алуминијум који уносимо у организам када пијемо пиће из лименке може да доведе до озбиљних оштећења когнитивне функције. У часопису Journal of Alzheimer’s Disease објављена је студија истраживача из Енглеске који су желели да открију како излагање алуминијуму може да утиче предиспозиције код болести повезаних са деменцијом, попут Алцхајмерове болести.

Ранија истраживања указивала су на то да је свакодневно излагање алуминијуму у производима какав је дезодоранса повезано са неуродегенративним болестима и облицима деменције, попут Алцхајмерове болести. Истраживачи су анализирали присутност алуминијума у мозгу донора са породичном анамнезом Алцхајмерове болести.

Открили су да је алумунијум присутан у истим деловима мозга као и замеци протеина који се појављују у раним фазама Алцхајмерове болести. Студија је такође открила да би сам алуминијум могао да има улогу у стварању заметака и плакова који претходе настанку Алцхајмерове болести. Али, из свега је уследило још једно открића које указује на то да алуминијум можда и није главни кривац за Алцхајмерову болест и деменцију. Могуће објашењење повезаности деменције и алуминијума је то што с годинама наши бубрези постају мање способни да филтрирају алуминијум из организма што може довести до накупљања алуминијума у мозгу.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар