MEĐU IZMEĐU

DEPRESIJA IZ VAZDUHA

329 pregleda
Shutterstock

Dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu povećava rizik od depresije, pokazuju dve nove studije objavljene u mreži naučnih časopisa JAMA Network Openotkrila je da dugotrajna izloženost povećanim nivoima uvećava rizik od kasne depresije kod starijih osoba.Druga studija, u časopisu JAMA Psychiatry, otkrila je da je dugotrajno izlaganje čak i niskim iznosima zagađivača povezano s povećanom učestalošću depresije i anksioznosti.

Zagađenje vazduha, inače, dugo se povezuje s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.Sve je više dokaza, koje su sada potvrdile i dve pomenute studije da, takođe, utiče na mentalno zdravlje.Za proučavanje učinka na starije Amerikance, naučnici s Harvarda i Univerziteta Ejmori analizirali su podatke gotovo devet miliona ljudi koji imaju zdravstveno osiguranje za osobe od 65 godina i starije.

Više od 1,52 miliona ih imalo je dijagnozu depresije u toku istraživanja od 2005. do 2016. godine.Uočili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenog zagađenja vazduha i povećanog rizika od dijagnoze depresije u kasnom životnom dobu”, rekli su naučnici.Uočeno je da su socijalno-ekonomski ugroženi pojedinci u ovoj studiji izloženi mnogo većem riziku od depresije u kasnom životnom dobu. Oni su istovremeno izloženi društvenom stresu i lošim ekološkim uslovima, uključujući zagađenje vazduha.”

Naučnici su mapirali visine zagađenja i uporedili ih s adresama pacijenata.Zagađivači kojima su izlagani bile su sitne čestice poput prašine ili dima, azot-dioksid, koji uglavnom proizlazi iz gasova u saobraćaju, i ozon, ispuštan iz automobila, elektrana i rafinerija. Istraživači su izjavili da bi starije osobe mogle biti posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem zbog svoje plućne i neuralne osetljivosti: „Iako je depresija manje raširena među starijima u poređenju s mlađima, može doći do ozbiljnih posledica, poput kognitivnog oštećenja, popratnih telesnih bolesti i smrti”.

U još jednoj studiji naučnici u Britaniji i Kini istraživali su, pal, povezanost dugotrajnog izlganja višestrukim zagađenjima vazduha i učestalosti depresije i anksioznosti.Proučili su gotovo 390.000 ljudi, većinom u Britaniji, u razdoblju od 11 godina i otkrili da postoji povećani rizik od depresije i anksioznosti, čak i na nivoima zagađenja ispod britanskih standarda kvaliteta vazduha.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar