MEĐU IZMEĐU

DESET SVETSKIH ARHITEKATA

823 pregleda

Beograd će drugu godinu za redom okuplja najveće svetske stručnjake u domenu održive i energetski efikasne arhitekture. Od 5. do 7. oktobra, u dvorani „Aero kluba”, održava se međunarodni kongres „Održiva arhitektura i energetska efikasnost”.

Najrazličitija iskustva i znanja predstaviće deset poznatih arhitekata i dizajnera iz toliko zemalja. Jedan od najvećih stručnjaka u oblasti pasivnih kuća, dr Benjamin Krik iz čuvenog Pasivhaus instituta govoriće o neophodnim kriterijumima koje jedna kuća mora da ispuni da bi se smatrala pasivnom, potrebnim ulaganjima i kasnijim koristima. Dizajnerka Adital Ela iz Izraela prikazaće predmete za svakodnevnu upotrebu napravljene od prirodnih materijalam kao što su zemlja i biljna vlakna.

Vladimir Lovrić

Predavači su Benjamin Krik (Nemačka), Alexandros Vaitsos (Grčka), Karen Makivoj (Irska), Sinus Lynge (Danska), Robert Koniečni (Poljska), Adital Ela (Izrael), Marco Kazagrande (Finska), Milan Tomac (Slovenija), Davor Mateković (Hrvatska) i Jovan Mitrović (Srbija).

Osim predavanja, kao glavnog dela programa, istovremeno se – prema rečima mr Vladimira Lovrića, predsendika Organizacionog komiteta – održavaju dve radionice namenjenje pre svega mladim arhitektama i dizajnerima, studentima, koji žele da steknu praktične veštine i uče od najvećih svetskih stručnjaka. Radionice vode Marco Kazagrande i Karen Makivoj.

Organizatori su ove godine pripremili interesantan prateći program, pa će učesnici u pauzama imati priliku da voze bicikl ulicama Kopenhagena. Virtuelnu vožnju prestonicom Danske omogućila je Ambasada Danske u Srbiji. Oba dana biće ekskluzivna projekcija dokumentarnog filma BIG TIME o profesionalnom i životnom putu jednog od najuspešnijih mladih arhitekata današnjice, Bjarke Ingelsa iz danskog studija BIG.

Kongres organizuju Udruženje „Ekokult+”, magazin za eko arhitekturu i kulturu „Eko kuća” i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend i Građevinsko arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Nišu.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar