МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДЕСЕТ СВЕТСКИХ АРХИТЕКАТА

Аеро клуб (Википедија)

Београд ће другу годину за редом окупља највеће светске стручњаке у домену одрживе и енергетски ефикасне архитектуре. Од 5. до 7. октобра, у дворани „Аеро клуба”, одржава се међународни конгрес „Одржива архитектура и енергетска ефикасност”.

Најразличитија искуства и знања представиће десет познатих архитеката и дизајнера из толико земаља. Један од највећих стручњака у области пасивних кућа, др Бењамин Kрик из чувеног Пасивхаус института говориће о неопходним критеријумима које једна кућа мора да испуни да би се сматрала пасивном, потребним улагањима и каснијим користима. Дизајнерка Адитал Ела из Израела приказаће предмете за свакодневну употребу направљене од природних материјалам као што су земља и биљна влакна.

Владимир Ловрић

Предавачи су Бењамин Kрик (Немачка), Алеxандрос Ваитсос (Грчка), Kарен Макивој (Ирска), Синус Лyнге (Данска), Роберт Kониечни (Пољска), Адитал Ела (Израел), Марцо Казагранде (Финска), Милан Томац (Словенија), Давор Матековић (Хрватска) и Јован Митровић (Србија).

Осим предавања, као главног дела програма, истовремено се – према речима мр Владимира Ловрића, предсендика Организационог комитета – одржавају две радионице намењење пре свега младим архитектама и дизајнерима, студентима, који желе да стекну практичне вештине и уче од највећих светских стручњака. Радионице воде Марцо Казагранде и Kарен Макивој.

Организатори су ове године припремили интересантан пратећи програм, па ће учесници у паузама имати прилику да возе бицикл улицама Kопенхагена. Виртуелну вожњу престоницом Данске омогућила је Амбасада Данске у Србији. Оба дана биће ексклузивна пројекција документарног филма БИГ ТИМЕ о професионалном и животном путу једног од најуспешнијих младих архитеката данашњице, Бјарке Ингелса из данског студија БИГ.

Kонгрес организују Удружење „Екокулт+”, магазин за еко архитектуру и културу „Еко кућа” и Архитектонски факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета Црне Горе, Архитектонским факултетом Свеучилишта у Загребу, Факултетом за уметност и дизајн Универзитета Мегатренд и Грађевинско архитектонским факултетом Универзитета у Нишу.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар