TREĆI SMER

DEVOJČE MILIONERČE

1.554 pregleda

Budite domišljati, pokušajte da odgonetnete kako je Greta Tunberg, sedamnaestogodišnja devojka iz Švedske, uknjižila svoje prvo (maloletničko) milionče. (Naravno, u dolarima). Za koje delo ili zamisao?


Stanko Stojiljković

Kako zaraditi prvi milion (najčešće dolara)? Ma čuli ste to hiljadama puta, ne dangubite jureći Bila Gejtsa ili Džefa Bezosa. Ni ma kog milijardera.

Budite domišljati, pokušajte da odgonetnete kako je Greta Tunberg, sedamnaestogodišnja devojka iz Švedske, uknjižila svoje prvo (maloletničko) milionče. (Naravno, u dolarima). Za koje delo ili zamisao?

Klimate glavom, vidim da ste upućeni. Novac joj nije pao s neba, nemojte uzalud zuriti u plave visine. Ušinućete vrat.

Neko od moćnika odlučio je da odreši kesu. I da mu znamo ime i poreklo, to ništa ne menja. Važno je da taj živi i zarađuje u istorijskom razdoblju, nazvanom kapitalocen, koje je nastupilo (ili nije) posle geološkog doba kenozoika. Čuli ste za pesmu „Idola? („Reci mi, kenozoik nije za tebe).

Sada smo sve razjasnili; ako pobrkate geološka doba i istorijska razdoblja ne očajavajte. Dakle u eri kenozoika, koja se sastoji od tri perioda (kvartar je poslednji), mi živimo u epohi holocena. Pojedini istraživači su pokušali da je zbrzaju, najavivši antropocen. Epohu u kojoj, navodno, čovek svojim pogubnim delanjem preoblikuje svekoliku prirodu. I to nije prihvaćeno, nema dovoljno dokaza,a najbitniji jeste štoprotivreči učenju Milutina Milankovića.

Ali to nije smetalo moćnicima kapitalocena da na sva zvona razglase klimatske promene koje će – kako većina bogoradi – uništiti našu planetu. Takoreći niotkuda na izmaku 2018. iskrslo je švedsko devojče da oličava savest čovečanstva. (Pare su posle legle, to smo ustanovili). Onomad je umalo proglašeno nobelovkom.

Dobro, a šta je to kapitalocen?

Izraz je skovao profesor sociologije Džejson Mur, ispisavši ga na naslovnici svoje knjige „Antropocen ili kapitalocen. Nezajažljivi kapitalizam, čiji je svetonazor – prema Karlu Marksu – izvlačenje superprofita opredmećenjem prirode, uništava sav živi svet. I naposletku samog sebe. A krivicu svaljuje na druge, zaboravljajući da je u prethodna dva (i malo više) stoleća više ispustio gasova „staklene bašte no i u jednom prethodnom istorijskom razdblju.

Malo sam preterao: pre oko 650 miliona godina u Zemljinom vazdušnom omotaču (atmosfera) našlo se više ugljen-dioksida. Ko je krivac, ako razumni dvonožac nije postojao?

(Upravo su SAD, decenijama najveći zagađivač na planeti, istupile iz Pariskog skorazuma o klimatskim promenama, usvojenog 2015. godine. Ukoliko znate pravi razlog za takvu odluku, pišite mi).

O autoru

administrator

Ostavite komentar