МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДИГИТАЛНА ПЉАЧКА РАСТЕ

Илустрација

Аналитичари из безбедносне фирме Group-IB открили су да су се рансомвер напади више него удвостручили у односу на исти период прошле године. Није се повећао само број напада, већ и опсег и квалитет, а то значи само једно – ови малициозни рачунарски програми прибављају велику зараду. Акције које су нападачима доносиле између једног и два милиона долара, привукле су нове сајбер банде које се углавном фокусирају на велике компаније из Северне Америке и Европе.

На основу анализе више од 500 напада, Group-IB је испратила еволуцију рансомвера током 2020. године. На основу тога је закључено да је сцена постала већа и динамичнија, па је све више оних који на dark web локацијама објављују податке за неплаћене откупнине. Поједини нови играчи су отпочињали нападе према програмима који нуде упутства у маниру „корак по корак, и информишу о свему – од тога како се проналазе жртве, до тога како се преговара за откупнину.

Међу новајлијама који су се током 2020. придружили великим играчима су Conti, Egregor и DarkSide, а прве две групе су се нашле међу првих пет које предњаче по броју напада. Више учесника у игри утицало је на повећање откупнине, па је просечна прошле године износила око 170 хиљада долара. Најпохлепније банде, међу њима Maze, DoppelPaymer, ProLock и RagnarLocker, тражиле су много веће суме, а кретале су се између једног и два милиона долара. Победу је однела група Ryuk, која је на једној жртви зарадила 34 милиона долара.

(Извор PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар