MEĐU IZMEĐU

DIGITALNI KIJANU RIVS

208 pregleda
Profimedia

Glumac u tajnosti je ovog leta posetio Novi Sad i to ne zbog snimanja filma.

Glumac je letos stigao u Novi Sad u želji da ostane neprimećen, a kako piše portal nsuživo.rs, razlog je digitalizacija njegovog lica za potrebe jedne od najpopularnijih video-igara na svetu Cyberpunk 2077.Naime, jedna od razvojnih IT kompanija iz Novog Sada prva je u svetu osmislila tehnologiju za digitalizaciju ljudskog lika na osnovu snimljenih dinamičkih trodimenzionalnih podataka lica u pokretu. Oni su toliko dobri u tome što rade da su već nekoliko godina prepoznati u svetskoj IT industriji. Glumac je bio inkognito u vojvođanskoj prestonici jer ni kompanija a ni on nisu hteli da ih pompa i histerija koja bi nastala zbog popularnosti ometa u poslu digitalizacije njegovog lica. Mere predostrožnosti su bile velike da je jako mali broj ljudi uopšte i znao. Kijanu je bio smešten na tajnoj lokaciji.

Da je neko pre desetak godina rekao da će Kijanu Rivs doći u Novi Sad jer je to grad u kome je započeta priča digitalizacije ljudskog obličja, pa je potpuno logično da pripreme za svoj film obavi u Srbijii, a ne u San Francisku, Njujorku, Tokiju ili Berlinu, verovatno bi ga svi čudno, a možda i podsmešljivo gledali.Međutim, danas je ova nekada nezamisliva scena realnost, kao što je činjenica da se Novi Sad sve češće u javnosti pominje kao Silicijumska dolina ovog dela Evrope, a da ova titula nije laskanje najbolje pokazuju konkretni doprinosi svetskoj IT zajednici.Novi Sad postao je sedište multinacionalnih kompanija i ubrzanim tehnološkim razvojem, odnosno rezultatom koji su dali domaći talenat, trud i dobre ekonomske mere države, pozicionirao se kao prava stanica za tehnološke gigante.

Podsećamo, pre nekoliko dana odjeknula je vest da će Epic games otvoriti svoj kampus na parceli od 6.500 kvadratnih metara posvećen informacionim tehnologijama i gejmingu u Radničkoj ulici u Novom Sadu, što možda i najbolje ilustruje dalji smer razvoja IT sektora u Srpskoj Atini.Srpska Atina se nezaustavljivo razvija, pa će ova, tehnološki savremena zgrada, nakon useljenja 2024. godine, biti među najsjanijim postignućima i mostovima između Novog Sada i celog sveta, napisao je i sam gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svom Instagram profilu.Ovim korakom, Novi Sad postaje evropski stub svetskog giganta, pa je sigurno da ćemo u budućnosti moći da vidimo sjajna tehnološka dostignuća.

Kratak video-snimak pogledajte ovde: https://www.youtube.com/watch?v=-Es9cEjBjzg&t=8s

(nsuživo.rs)

O autoru

administrator

Ostavite komentar