MEĐU IZMEĐU

DIGITALNO JEVANĐELJE

183 pregleda
Ilustracija

Na osnovu Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti uspešno je realizovana prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja.Snimanje je obavljeno u posebno pripremljenoj prostoriji Narodnog muzeja, a u tu svrhu su korišćeni najsavremeniji skeneri prilagođeni za digitalizaciju osetljivog materijala kulturnog nasleđa. Definisanje parametra snimanja kao i samo snimanje je povereno stručnjacima iz Audiovizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti pod nadzorom konzervatora Narodne biblioteke i kustosa Narodnog muzeja.

„Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija s jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, a i knjiga u celini. Kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2.000 snimaka najvišeg kvaliteta koji obuhvataju 400 iluminacija.U narednu fazu je uključena prezentacija digitalizovanog materijala kroz Pretraživač kulturnog nasleđa, a i sajtove nadležnih institucija da bi Miroslavljevo jevanđeljepostalo dostupno domaćoj i stranoj publici.

„Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske, odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka. Unesko ga je 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku „Pamćenje sveta, čime je postao deo 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar