PANDORINA KUTIJA

DIJABETIČNA KORONA

130 pregleda

Sve je više dokaza da virus može uzrokovati novi oblik ščerne bolesti.

Grupa lekara iz celog sveta smatra da postoji sve više dokaza da kovid-19 kod nekih pacijenata može uzrokovati potpuno novi oblik dijabetesa.Frančesko Rubino sa Univerziteta Kings koledž u Londonu i kolege primetili su porast dijabetesa tipa 1 i tipa 2 kod ljudi koji su se zarazili koronavirusom. Stoga su kreirali registar u koji lekariširom sveta mogu prijaviti takve slučajeve.

Stručnjaci koji su analizirali registar u kojem je navedeno više od 350 izveštaa o mogućoj pojavi dijabetesa koji je uzrokovala zaraza kovidom-19 kazali su da je teško negirati ove brojke.

Naučnici pretpostavljaju da virus kovida-19 može poremetiti metabolizam šećera jer ulazi u interakciju s receptorom ACE-2 da bi se infiltrirao u ćelije niza organa, uključujući gušteraču.

„Što se mene tiče, ja ne sumnjam u to da kovid-19 uzrokuje novi oblik dijabetesa. Tokom poslednjih nekoliko meseci videli smo više slučajeva pacijenata koji su ili razvili dijabetes dok su imali simptome zaraze kovidom-19 ili nedugo nakon toga. Sada verujemo da postoji veza i da koronavirus može uzrokovati poremećaje u metabolizmu šećera”, rekao je Frančesko Rubino.Smatramo da ove slučajeve treba dalje istražiti jer bi ta povezanost mogla biti veliki problem, s obzirom na razmere pandemije”.

Pol Zimet, specijalista za dijabetes na australijskom univerzitetu Monaš kaže da što se njega tiče, on ne sumnja u to da kovid-19 uzrokuje novi oblik dijabetesa”. Naučnici pretpostavljaju da virus kovida-19 može poremetiti metabolizam šećera jer ulazi u interakciju s receptorom ACE-2 da bi se infiltrirao u ćelije niza organa, uključujući gušteraču. Drugo moguće objašnjenje jeste da jaka reakcija imunološkog sistema oštećuje organe koji su ključni za održavanje normalne količine glukoze, piše The Guardian.

„To su sve pretpostavke. No pretpostavke koje nisu filozofske, već koje su utemeljene u biologiji i iskustvu s drugim virusima”, naglasio je Rubino.I druga virusna oboljenja, posebno enterovirusne infekcije, povezana su s razvojem dijabetesa tipa 1, gde organizam sam napada ćelije gušterače sprečavajući proizvodnju insulina.

Lekar Satis Tirunavukarasu sa kanadskog univerziteta Makmaster pregledao je osam studija iz različitih zemalja,sprovedenih tijekom prvih pet meseci pandemije. Pronašao je 492 slučaja novodijagnostifikovanog dijabetesa među 3.711 hospitaliziranih pacijenata s kovidom-19 (14,4%).U te brojke spadaju oni pacijenti kojima je dijabetes dijagnostifikovan prvi put u životu, a i oni koji su već ranije imali tu bolest, ali nisu za to znali. Naime, kod dijabetesa tipa 2 simptomi se pojavljuju postupno te ih je moguće prevideti u ranim fazama bolesti.

Kineski naučnici, koji su pratili 2.469 pacijenata zaraženih koronavirusom šest meseci nakon što su otpušteni iz bolnice, zabeležili su 58 (otprilike 2,35%) slučajeva novonastalog dijabetesa.

Lekari navode da su potrebna dalja istraživanja da bi se utvrdila uzročno-posledična veza između zaraze kovidom-19 i pojave dijabetesa. Naime, porast iznosa šećera u krvi ne mora imati veze s dijabetesom, a poznato je da neki steroidi koji se koriste pri lečenju simptoma zaraze koronavirusom podižu šećer u krvi.

Ovo nije jedina studija koja je povezala kovid-19 s pojavom dijabetesa. Kineski naučnici, koji su pratili 2.469 pacijenata zaraženih koronavirusom šest meseci nakon što su otpušteni iz bolnice, zabeležili su 58 (otprilike 2,35%) slučajeva novonastalog dijabetesa.Jedno drugo istraživanje, koje još nije prošlo neovisnu recenziju stručnjaka, pratilo je 47.780 pacijenata s kovidom-19 pet meseci nakon otpusta iz bolnice u Engleskoj i otkriveno je da je kod 4,9% pacijenata dijagnostifikovan dijabetes.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar