MEĐU IZMEĐU

DIS OBELEŽIO 45 GODINA

204 pregleda

Na svečanom skupu u Privrednoj komori Srbije obeleženo je 45 godina od osnivanja i rada Društva za informatiku Srbije (DIS). Skupu su prisustvovali mnogobrojni poznati naučnici i stručnjaci iz informatike (profesori, nastavnici, menadžeri, programeri, veb dizajneri, novinari i drugi).

Nikola Marković, predsednik DIS-a, u svojoj prezentaciji „45 godina postojanja i aktivnosti Društva za informatiku Srbije” podsetio je da je DIS počeo kao organoizovani pokret za širenje AOP (automatske obrade podataka) i uticanje na vođenje politike i preduzimanje mera za bržu efikasniju informatizaciju zemlje. Naglasio je da se poslednjih godina u Srbiji zapaža rast primena računara u poslovanju i životu građana i veće interesovanje vlade za širenje primene elektronske uprave i informatičko obrzovanje.

Prosečno ulaganje u IT u Srbiji je 60 evra,
u EU(10 istočna Evropa ) 250 evra i  u EU
(15 ) 800 evra. Da bi Srbija 2025. Dostigla
prosek EU (10 istočna Evropa), potreban je
godišnji porast godišnjih ulaganja od 11%.

Međutim, DIS upozorava da je proces informatizacije poslovanja usporen, da IT tržište bezmalo 10 godina stagnira, da je neadekvatan organizacioni i administrativni kapacitet nadležnih organa, da zemlji preti „digitalni jaz” i da ima niz probelema na putu brže digitalizacije. Društvo za informatiku Srbije će se i u narednom periodu zalagati za bržu digitalizaciju poslovanja, afirmaciju domaćih IKT rezultata, zaštitu privatnosti, razvoj informatičke pismenosti, podsticanje kreativnosti i inovacija i razvoj Srbije kroz dinamičnu digitalizaciju, zaključio je Nikola Marković.

Prof. dr Boris Delibašić sa FON-a održao je predavanje „Podaci i promene koje oni donose”. On je na osnovu analize primera sa skijališta na Kopaoniku pokazao da se primenom najnovijih naučnih metoda i alata podaci mogu koristiti kao resurs koji omogućuje razvoj novih aplikacija i poslovanja.

Milovan Matijević, IT analitičar iz kompanije „Mineko”, u saopštenju „Stanje IT tržišta 2017. i očekivanja u 2018. godini – da li nam je stvarno bolje?”, ukazao je da je zbog društvene i ekonomske krize i malih stopa rasta, IT tržište od 2009. stagniralo. Tek se 2017. uočio blagi rast od 5% i isto se očekuje i u 2018. godini.

Prosečno ulaganje u IT u Srbiji je 60 evra, u EU(10 istočna Evropa ) 250 evra i  u EU (15 ) 800 evra. Da bi Srbija 2025. dostigla prosek EU (10 istočna Evropa), potreban je godišnji porast godišnjih ulaganja od 11%. Prisutni su ocenili da je to nerealno, ali potrebno. Izneti su i brojni drugi podaci o stanju IT tržišta u Srbiji i potrebnim merama. Bilo bi korisno da ih nadležni državni organi imaju u vidu kod ocene stanja i preduzimanja potrebih mera i aktivnosti u podsticanju digitalizacije u Srbiji.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar