MEĐU IZMEĐU

DIVOVSKE RIBE NESTAJU

240 pregleda

Pad u broju ogromnih vrsta slatkovodnih riba je samo delić negativnog trenda kada je o slatkovodnoj megafauni reč, poručuju eksperti.

Rezultati studije objavljene početkom avgusta u časopisu Global Change Biology pokazuju da je broj slatkovodnih velikih riba – svojevrsnih giganata težih od 30 kilograma koji mogu da žive decenijama – opao za preko 94% između 1970. i 2012. godine. Rezultati su deo analize koja je posmatrala populacije ogromnih slatkovodnih životinja u svetskim rekama i jezerima. Ovo smanjenje reflektuje širi negativni trend u populacijama slatkovodne megafaune širom sveta, te autori studije procenjuju da su se populacije životinja koje žive u slatkim vodama smanjile za 88%.

„To je nažalost šokantan rezultat”, poručuje Fengži He, riblji ekolog iz Lajbnic instituta za ekologiju slatkih voda i glavni autor studije The global decline of freshwater megafauna (Globalni pad slatkovodne megafaune). Njegov tim procenjuje da su se populacije megafaune koje su počele da brojčano opadaju tokom 1980-ih širom Azije (uključujući Kambodžu, južnu Kinu, Indiju i Avganistan) smanjile za 99%. Kako bi došao do rezultata i procena, tim predvođen Hejem je prikupio podatke o poulaciji 126 velikih slatkovodnih vrsta iz 72 zemlje. Potom su analizirali podatke koristeći Living Planet Index.

Oni su očekivali da će velike ribe biti najteže pogođene ljudskom aktivnošću – poput prekomernog ribolova i gubitka staništa – s obzirom na to da mnoge njihove vrste imaju relativno malo potomaka i zahtevaju velika, netaktnuta staništa za migraciju. Pored toga, život im otežavaju i brane hidroelektrana, najviše u rekama Mekong, Kongo, Amazon i Gang. Od oko 200 slatkovodnih životinjskih vrsta težih od 30 kg, 34 su označene kao kritično ugrožene na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode. Ali He upozorava da istraživači, ipak, nemaju dovoljno informacija o mnogim vrstama slatkovodnih giganata kako bi utvrdili njihov status.

On se nada da će rezultati istraživanja njegovog tima podstaći detaljniju i sveobuhvatniju procenu stanja megafaune na mestima poput jugoistočne Azije – pre nego bude previše kasno. ,,Zapravo mislim da bi moglo biti gore nego što mislimo da je u slivu reke Mekong, gde su megaribe poput džinovskog soma Mekong i velikog šarana gotovo eliminisane.”

(Izvor CPN)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar