МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДИВОВСКЕ РИБЕ НЕСТАЈУ

Илустрација (Википедија)

Пад у броју огромних врста слатководних риба је само делић негативног тренда када је о слатководној мегафауни реч, поручују експерти.

Резултати студије објављене почетком августа у часопису Global Change Biology показују да је број слатководних великих риба – својеврсних гиганата тежих од 30 килограма који могу да живе деценијама – опао за преко 94% између 1970. и 2012. године. Резултати су део анализе која је посматрала популације огромних слатководних животиња у светским рекама и језерима. Ово смањење рефлектује шири негативни тренд у популацијама слатководне мегафауне широм света, те аутори студије процењују да су се популације животиња које живе у слатким водама смањиле за 88%.

„То је нажалост шокантан резултат”, поручује Фенгжи Хе, рибљи еколог из Лајбниц института за екологију слатких вода и главни аутор студије The global decline of freshwater megafauna (Глобални пад слатководне мегафауне). Његов тим процењује да су се популације мегафауне које су почеле да бројчано опадају током 1980-их широм Азије (укључујући Kамбоџу, јужну Kину, Индију и Авганистан) смањиле за 99%. Kако би дошао до резултата и процена, тим предвођен Хејем је прикупио податке о поулацији 126 великих слатководних врста из 72 земље. Потом су анализирали податке користећи Living Planet Index.

Они су очекивали да ће велике рибе бити најтеже погођене људском активношћу – попут прекомерног риболова и губитка станишта – с обзиром на то да многе њихове врсте имају релативно мало потомака и захтевају велика, нетактнута станишта за миграцију. Поред тога, живот им отежавају и бране хидроелектрана, највише у рекама Меконг, Kонго, Амазон и Ганг. Од око 200 слатководних животињских врста тежих од 30 кг, 34 су означене као критично угрожене на Црвеној листи угрожених врста Међународне уније за очување природе. Али Хе упозорава да истраживачи, ипак, немају довољно информација о многим врстама слатководних гиганата како би утврдили њихов статус.

Он се нада да ће резултати истраживања његовог тима подстаћи детаљнију и свеобухватнију процену стања мегафауне на местима попут југоисточне Азије – пре него буде превише касно. ,,Заправо мислим да би могло бити горе него што мислимо да је у сливу реке Меконг, где су мегарибе попут џиновског сома Меконг и великог шарана готово елиминисане.”

(Извор ЦПН)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар